Linkuri accesibilitate

Nouă conferință de sprijin pentru Moldova, la Paris, pe măsură ce iarna se apropie


Maia Sandu și Nicu Popescu mergând cu avionul prezidențial francez la Paris, la o conferință de sprijin pentru Moldova, după ce au fost împreună cu Emmanuel Macron la summit-ul francofoniei de la Djerba (Tunisia)
Maia Sandu și Nicu Popescu mergând cu avionul prezidențial francez la Paris, la o conferință de sprijin pentru Moldova, după ce au fost împreună cu Emmanuel Macron la summit-ul francofoniei de la Djerba (Tunisia)

45 de țări și instituții se întâlnesc luni, 21 noiembrie, la Paris pentru a-și spori și consolida sprijinul promis Republicii Moldova, în timp ce temerile că țara va fi destabilizată de conflictul din Ucraina se intensifică. 

„Platforma internațională de sprijin pentru Moldova” a fost lansată la inițiativa Germaniei, Franței și României. Au avut loc deja două ediții, prima - la Berlin în martie anul acesta, a doua - la București în iulie.

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, co-prezidează conferința Platformei de Sprijin pentru Moldova, care începe la ora 10:50 (11:50 la Chișinău), alături de omologii săi din Germania și România, Annalena Baerbock și Bogdan Aurescu, în prezența viceprim-ministrului și ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu. La 15:30, Emmanuel Macron și Maia Sandu intervin la finalul evenimentului. La ora 16:30, e prevăzută o întâlnire bilaterală între cei doi șefi de stat.

La conferințele donatorilor organizate la Berlin și București la începutul acestui an, angajamentele participanților s-au ridicat la aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Ajutorul va fi folosit pentru a sprijini bugetul Republicii Moldova și furnizarea de energie electrică, precum și pentru costurile găzduirii a mii de refugiați ucraineni.

Luni, la conferința de la Paris ar trebui anunțate noi angajamente financiare, Franța singură promițând aproximativ 600 de milioane de euro la cele două ediții precedente ale conferinței donatorilor. Ajutorul de urgență va consta și în livrări de generatoare, echipamente medicale sau chiar livrări de gaze, indică surse diplomatice franceze.

Pe termen mai lung, Parisul va avea în vedere să plaseze R. Moldova pe calea reformelor și a aducerii ei la standarde europene în vederea aderării sale la Uniunea Europeană, care, însă „va mai dura”, spun sursele diplomatice.

R. Moldova mai are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a ieși din iarnă

La Forumul pentru Pace de la Paris, din 11 noiembrie, Nicu Popescu a estimat nevoia de finanțare suplimentară la 1,1 miliarde de euro pentru a acoperi costurile cu energie ale Republicii Moldova în această iarnă.

„Țara noastră este amenințată militar...”

„Situația noastră este foarte, foarte dificilă. Țara noastră este amenințată militar, precum și pe plan energetic și economic”, a spus șeful diplomației moldovene, menționând că R. Moldova caută surse alternative.

R. Moldova se confruntă de mai multe săptămâni cu dificultăţi de aprovizionare, în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti, de care depinde aproape în totalitate, s-au redus puternic şi nu mai primeşte electricitate din Ucraina în urma atacurilor cu rachetă lansate de Rusia împotriva infrastructurii energetice ucrainene.

Pe 10 noiembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat la Chișinău că UE va oferi Republicii Moldova un pachet adițional de ajutoare, în valoare de 250 de milioane de euro, pentru achiziția de gaze și compensarea costurilor ridicate la energie pentru populație.

Statele Unite au mai acordat 50 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a R. Moldova, inclusiv pentru achiziții de curent electric, iar Germania - 40 de milioane de euro. R. Moldova a mai obținut un împrumut de 300 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru achiziția de gaze din surse alternative celor rusești.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG