Linkuri accesibilitate

Nu se mai primesc propuneri la Premiul Nobel pentru Pace. Printre candidați e și Trump


Premiul Nobel pentru Pace este de departe cel mai controversat dintre cele care se acordă anual la Stockholm și Oslo, fiind inevitabil legat de politică. Unii câștigători din trecut și-au văzut mai târziu reputația de pacifiști contestată.
Premiul Nobel pentru Pace este de departe cel mai controversat dintre cele care se acordă anual la Stockholm și Oslo, fiind inevitabil legat de politică. Unii câștigători din trecut și-au văzut mai târziu reputația de pacifiști contestată.

Miercuri, 31 ianuarie, Comitetul Nobel Norvegian de la Oslo a anunțat că s-a încheiat primirea propunerilor pentru Premiul Nobel pentru Pace, al cărui câștigător se anunță anual în octombrie.

Comitetul Nobel Norvegian nu face publice propunerile primite, dar unii din cei care fac sugestii o pot face; astfel, s-a aflat că o membră republicană a Congresului Statelor Unite, Clauda Tenney, din New Jersey, l-a propus pe fostul președinte SUA Donald Trump, pentru politica sa din Orientul Mijlociu. Mai exact, pentru Acordurile Abraham, care au normalizat relațiile dintre Israel și două state arabe din zona Golfului Persic: Bahrain și Emiratele Arabe Unite.

Publicația din Washington, The Hill, amintește că Trump a mai fost propus la Nobel în 2022, cam pentru același lucru, de un oficial norvegian, și că cea care l-a propus anul acesta, Tenney, a folosit ocazia pentru a-l critica pe președintele democrat Joe Biden pentru politicile sale care ar pune în pericol Statele Unite.

Domină Orientul Mijlociu, Rusia și Ucraina

Potrivit Associated Press, și alte propuneri pentru laureatul din 2024 au legătură cu Orientul Mijlociu.

Profesori universitari de la Universitatea Liberă Amsterdam au propus organizațiile EcoPeace, Women Wage Peace și Women of the Sun pentru eforturile lor de pace între Israel și palestinieni.

Deputatul norvegian Ingvild Wetrhus Thorsvik a declarat că l-a propus pe jurnalistul video palestinian Motaz Azaiza pentru documentarea condițiilor actuale din Gaza atacată de trupele israeliene.

Biroul Internațional de Pace, el însuși laureat în 1910, a nominalizat organizații din Rusia și Ucraina care-i apără pe cei care refuză să participe la luptele armate, mai ales după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Organizația din Belarus Casa Noastră a fost nominalizată din același motiv.

Stalin și Hitler, printre respinși

Anual se fac cam 300 de propuneri la Premiul Nobel pentru Pace – singurul care nu este decernat de Academia Suedeză, ci de un comitet norvegian.

AP amintește că alegerea unor laureați a fost controversată, iar unele din propuneri, încă și mai și: printre cei nominalizați s-au numărat... Iosif Stalin și Adolf Hitler.

În 2023, Premiul Nobel pentru Pace a revenit activistei iraniene întemnițate Narges Mohammadi, care luptă pentru drepturile femeilor în țara ei, fiind ridicat de copiii ei minori.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost propus în 2022, după invadarea țării sale de către Rusia, iar faptul că nu l-a primit a fost considerat un șoc, dată fiind probabilitatea mare la casele de pariuri. Nu se știe dacă nominalizarea a fost reînnoită pentru „edițiile” următoare.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG