Linkuri accesibilitate

„Nu sunt o persoană foarte populară în R. Moldova”. Ce spune Dragalin despre șansele ei de a trece vetting-ul


Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un interviu la Europa Liberă
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un interviu la Europa Liberă

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, crede că nu există vreun temei pentru care să nu treacă evaluarea externă la care urmează a fi supuși procurorii din R. Moldova, dar nu exclude că „vor exista întrebări” în privința deciziilor sale.

Deși și-a exprimat anterior reticența față de verificarea integrității financiare și etice a procurorilor, Dragalin nu știe dacă ar exista alternativă acestei proceduri, numită vetting.

Vorbind într-un interviu la Europa Liberă, procuroara-șefă Anticorupție a spus că ia în calcul posibilitatea ca „foarte mulți procurori să decidă să-și dea demisia decât să meargă la procedura de vetting”.

„După ce o să fie constituită comisia de vetting pentru procurori, fiecare procuror o să primească o scrisoare prin care o să aibă 20 de zile la dispoziție să decidă dacă merge înainte cu procedura de evaluare sau dacă decide să-și dea demisia, pentru că, dacă-și dă demisia înainte de expirarea acestor 20 de zile, poate pleca din sistem cu tot cu indemnizație”, explică aceasta.

Te-ar putea interesa și: Adunarea Generală a Procurorilor a fost amânată

Dragalin nu vede motive din care ea însăși ar pica vetting-ul, considerându-se o persoană „integră din punctul de vedere al eticii profesionale și financiar”, dar nu știe care vor fi rezultatele evaluării, pentru că „nu este o persoană foarte populară în R. Moldova”.

„Sunt persoane motivate care ar putea depune informații la această comisie, dacă ar avea o misiune să mă denigreze pe mine ca procuror. E posibil să invoce argumentele lor că deciziile mele ca procuror ierarhic au fost unele arbitrare sau unele care încalcă codul de etică sau codul profesional”, a spus Dragalin la Europa Liberă.

Evaluarea externă a procurorilor, alături de cea a judecătorilor, reprezintă o obligație asumată de R. Moldova la nivel național și internațional, reforma sistemului de justiție fiind și una din condițiile principale pentru începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

Urmăriți interviul integral aici:

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG