Linkuri accesibilitate

O amintire cu fostul procuror Balaban


Ar fi culmea ca un fost procuror general, adică un stîlp al legalităţii, să facă mişmaşuri!

O amintire cu fostul procuror Balaban
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Mai înainte era linişte şi pace, deşi se fura ca-n codru. Acum arestările se ţin lanţ ca într-un mare război cu balaurul corupţiei. Iată că şi fostul procuror general al R. Moldova, Valeriu Balaban, a fost reținut pentru o achiziție imobiliară prin care statul ar fi fost păgubit cu multe milioane de lei.

Nu ştiu dacă domnul Balaban e vinovat. Ar fi culmea ca un fost procuror general, adică un stîlp al legalităţii, să facă mişmaşuri! Sper să fie doar o eroare a CNA-ului. Ar fi foarte trist să fie un adevăr.

Recenta arestare a domnului Balaban mi-a amintit de un episod de acum zece ani, de o experienţă personală generată de contactul cu fostul procuror. Deşi a trecut un deceniu de atunci, mărturisesc că nu am uitat acea mare decepţie pe care mi-a provocat-o domnul Balaban. Lucrurile s-au petrecut în felul următor…

Trebuia să fac un interviu cu Valeriu Balaban despre ultima etapă de reformare a Procuraturii. Am vorbit cu procurorul la telefon care, foarte jovial, mi-a spus că putem discuta peste o săptămînă. Am fixat o zi şi o oră. După aia însă, domnul Balaban a fost de negăsit. L-am tot căutat vreo trei luni de zile. Ba era ocupat, ba era plecat, ba mi se spunea să mai aştept cîteva zile. Aşadar, am alergat trei luni după domnul procuror, după care am renunţat.

Nu ştiu dacă domnul Balaban înţelege că mi-a provocat un soi de suferinţă. Cît de mult ar fi însemnat pentru mine, ziaristul, un interviu cu un ditamai procuror! Cine ştie dacă voi mai avea vreodată această posibilitate! N-am reuşit, în ciuda solicitudinii iniţiale a procurorului. În general, un jurnalist nu se simte bine atunci cînd e păcălit de cei care trebuie să-i acorde interviuri. E ca şi cum nu ai mai fi profesionist.

Asta mi-am amintit acum, cînd am văzut că domnul Balaban a fost arestat. Dar sper omul să fie nevinovat şi să demonstreze asta în instanţă. Ar fi cel mai bine şi pentru domnul Balaban, şi pentru cetăţenii Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG