Linkuri accesibilitate

O campanie electorală care ignoră normele legale și pe cele sanitare


În plan îndepărtat, primarul Chișinăului, Ion Ceban, alături de mitropolitul Vladimir și de președintele R. Moldova, Igor Dodon
În plan îndepărtat, primarul Chișinăului, Ion Ceban, alături de mitropolitul Vladimir și de președintele R. Moldova, Igor Dodon

Pe unii candidați nicio regulă medicală sau legală nu pare să-i oprească să dea ochii cu votanții.

Asociația Promo-LEX, cea mai mare organizație de observatori electorali naționali, a prezentat joi un nou raport de monitorizare al campaniei electorale, semnalând mai ales încălcări ca folosirea resursei administrative.

O campanie electorală care ignoră normele legale și pe cele sanitare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00
Link direct

Autorii raportului au menţionat şi evenimentul de ultim moment, manifestările de ziua Chișinăului, la care președintele și candidatul Igor Dodon a ieșit în fața mulțimii și pe micile ecrane alături de autoritatea municipală în persoana primarului capitalei Ion Ceban și alături de autoritatea bisericească în persoana mitropolitului ortodox Vladimir.

Hramul Chișinăului: sărbătoare de cod roșu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00

Igor Dodon, care candidează la cel de-al doilea mandat prezidențial, a încălcat practic tot ce se putea prin participarea sa miercuri la inaugurarea sărbătorii Hramul capitalei, eveniment la care au participat peste o mie de oameni, contrar restricțiilor sanitare. Prezenţa lui Dodon, alături de primarul capitalei şi de mitropolitul Bisericii ortodoxe, a conferit manifestaţiei o tentă electorală la care s-au admis mai multe abateri, constată Pavel Postică, şeful misiunii Promo-LEX de monitorizare a scrutinului prezidențial.

„Am avut situaţii destul de sensibile care pot fi calificate atât ca utilizarea resurselor administrative în favoarea unui concurent electoral fiind vorba de domnul preşedinte Igor Dodon, cât şi încălcarea regulilor sanitare epidemiologice care sunt dispuse de aceleași administrații publice centrale şi locale, specializate şi de profil. Avem de a face şi cu implicarea deschisă prin transfer de imagine a cultelor şi reprezentanții cultelor religioase în campanie în favoarea unui singur candidat.”

Pavel Postica, director de programe la Promo-LEX
Pavel Postica, director de programe la Promo-LEX

Observatorii Promo-LEX din teritoriu au raportat de la începutul campaniei încă cel puţin două cazuri de implicare a reprezentanților bisericii ortodoxe în campania electorală a candidatului Igor Dodon, singurul care deocamdată beneficiază de sprijinul deschis al bisericii.

Pavel Postică aminteşte că Comisia Electorală Centrală a aprobat recent o circulară prin care reiterează interdicțiile de a implica cultele religioase în campanie, de a transporta organizat alegătorii şi de a-i corupe. CEC a solicitat inclusiv implicarea organelor de drept pentru a sancţiona astfel de abateri. Pavel Postică precizează încă că circulara are doar caracter consultativ:

„Din punctul nostru de vedere, în loc de circulară CEC urma să adopte o hotărâre care să devină obligatorie pentru toate instituţiile vizate, fie că e vorba de reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, reprezentanţi ai organelor de drept, administraţiei publice locale, cultelor religioase sau concurenţi electorali.”

Promo-LEX constată o creştere a cazurilor ce pot fi calificate drept utilizare abuzivă a resurselor administrative. Observatorii au identificat cel puţin 18 astfel de cazuri, dintre care în 14 este vizat Igor Dodon şi în câte unul concurenţii Tudor Deliu, Renato Usatîi, Andrei Năstase și Violeta Ivanov, precizează Pavel Postică:

În toate cinci cazuri fiind vorba de asumare de merite de către candidatul Igor Dodon

„Majoritatea cazurilor de utilizare a resurselor administrative se referă la implicarea angajaţilor din structurile de stat prioritar în timpul orelor de lucru. Este vorba de 13 cazuri din 18. În alte 5 cazuri e vorba de asumare de merite pentru lucrările de infrastructură, investiţii sau realizări majore pe bani publici. În toate cinci cazuri fiind vorba de asumare de merite de către candidatul Igor Dodon.”

Potrivit observatorilor Promo-LEX, la cel puţin 6 întruniri cu alegătorii, trei organizate de Igor Dodon, două - de Maia Sandu şi una de - Tudor Deliu nu au fost respectate rigorile sanitare. Promo-LEX critică implicarea în campanie a PSRM, partid care oficial nu şi-a desemnat candidat, dar sprijină organizarea acţiunilor electorale ale candidatului independent Igor Dodon.

În perioada monitorizată din cei 8 concurenţi la fotoliu prezidenţiale, 6 au depus la CEC rapoarte financiare săptămânale. Potrivit estimărilor Promo-LEX, toţi candidații nu reflectă onest în rapoartele lor toate cheltuielile de campanie. Observatorii au mai constatat că în fondul electoral al candidatei PAS Maia Sandu au fost transferaţi din partea partidului 900 de mii de lei, ceea ce depăşeşte cu mult plafonul maxim de 95 de mii de lei stabilit printr-o controversată circulară a Comisiei Electorale Centrale. Cu două săptămâni înainte de startul campaniei CEC a emis o circulară prin care a limitat dreptul partidelor de a-şi finanța candidații desemnați stabilind un plafon de maxim 12 salarii medii pe economie.

Decizia a fost criticată atât de unii concurenţi electorali, cât şi de un grup de eurodeputaţi care au acuzat PSRM că ar fi modificat regulile de finanțare a campaniei, cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, pentru „a-și ajuta candidatul să obțină o nouă victorie”. Socialiştii au respins acuzaţia. Iar autoritatea electorală care nu şi-a retras circulara urmează să se pronunțe pe marginea transferului în fondul electoral al candidatei PAS.

Previous Next

XS
SM
MD
LG