Linkuri accesibilitate

O nouă tentativă de reformă a Căii Ferate din Moldova. Ce șanse îi dau experții


Guvernul Chicu, al treilea la număr în ultimii trei ani, încearcă să promoveze un nou cod al transportului feroviar

Conform noului proiect, căile ferate ar urma să fie divizate în societăți separate: infrastructură, călători și marfă. Demonopolizarea transportului feroviar este una dintre restanțele autorităților prevăzute în Acordul de asociere la UE, precum și una din condițiile cerute în schimbul unor împrumuturi de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții. Dar ce șanse sunt ca de această dată reformarea să fie finalizată, iar în domeniu să înceapă modernizarea?

O nouă tentativă de reformă a Căii ferate din Moldova. Ce șanse îi dau experții
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct

Incidentele tot mai frecvente din ultimii ani cu locomotive care iau foc nu mai sunt o noutate, la fel ca viteza melcului cu care se mișcă garniturile de tren din cauza infrastructurii depășite de vreme. Pe an ce trece călători și clienții de transport marfa sunt din ce în ce mai puțini, se spune în nota informativă ce vizează reorganizarea CFM.

Cu datorii din ce în ce mai împovărătoare, întreprinderea de stat nu-și poate permite să facă investiții, iar guvernul nu-i mai dă bani, considerând-o un sac fără fund și cu multe găuri, așa cum descriu situația mai mulți experți. În cele din urmă, CFM a apelat la băncile europene BERD și BEI. Asta se întâmpla în 2015-2016. Acestea însă înainte de a da bani au pus diagnosticul lor, cerând reorganizarea domeniului: infrastructura să rămână statului, iar subdiviziunile transport călători și transport marfă să intre în competiție cu alți operatori privați. În plus, trebuie să fie înființată o autoritate feroviară de supraveghere, după modelul celor existente în domeniul avia și transport auto.

În schimb, cu cele circa 100 de milioane de euro luate împrumut Calea Ferată din Moldova va procura 12 locomotive noi și va reabilita infrastructură feroviară de peste 200 de kilometri în direcția sud – Tighina-Basarabeasca-Etuluia-Giurgiulești. Este un prim colac de salvare, doar că reformele nu mai pot fi amânate, chiar dacă în interiorul ramurii ar putea exista voci critice ce s-ar opune, afirmă consilierul premierului pe domeniul transporturilor Oleg Tofilat.

Cei care fac averi și trăiesc bine din aceste... să le spunem ineficiențe, evident că ei nu sunt pentru schimbări

„Calea Ferată în starea în care este acum este absolut ineficientă ca întreprindere, dar este foarte ineficientă pentru anumiți angajați ai săi. Eu am în vedere că multiplele cazuri de ineficiență, corupție, contrabandă, pe care le avem la Calea Ferată, nu-și vor avea locul într-o ramură eficientă. Și evident că cei care acum își fac averi și trăiesc bine din aceste... să le spunem ineficiențe, evident că ei nu sunt pentru schimbări”.

Cât despre șansele ca această nouă tentativă de reformă să treacă de parlament, Oleg Tofilat spune că este genul de proiecte ce presupune neapărat existența unei majorități în legislativ, speranță ce s-a năruit după ce guvernarea PSRM-PD a devenit minoritară. Așa că incertitudinea politică se răsfrânge și în acest sector ocolit de reforme. Proiectul a fost elaborat cu participarea experților europeni și repetă în mare parte versiunile precedente, mai spune consilierul prim-ministrului pentru domeniul transporturi. Doar că procedurile tehnice prevăd asumarea politică a fiecărui cabinet de miniștri și cum schimbările au fost dese în ultimii ani s-a ajuns la această situație.

Locomotivele ar urma să fie livrate în iulie, iată de ce Oleg Tofilat presupune că există puține șanse ca aceste împrumuturi să nu fie valorificate. Dar dacă noul cod al transportului feroviar așa și nu va fi adoptat, R. Moldova riscă nu mai primească ajutoare pentru acest domeniu de la partenerii europeni, consideră Oleg Tofilat.

Veaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță

Reformarea CFM este, din punctul de vedere al fostului deputat Veaceslav Ioniță, în prezent expert la Institutul „Viitorul”, una dintre cele mai neînțelese restanțe ale Chișinăului în raport cu partenerii externi. Cei din vest nu pot concepe cum pe un drum public, cum este și rețeaua de cale ferată, poate să circule numai statul, argumentează Ioniță.

...trenurile se mișcă cu 18 km pe oră. Suntem rușinea Europei

„Calea noastră ferată, în forma actuală, este un dezastru și evident autoritățile sau trebuie s-o lichideze, sau ca să supraviețuiască trebuie să ia un credit ca s-o finanțeze, căci ea singură pe dânsa nu se întreține. Ea este o frână în dezvoltarea economică. Anul trecut la noi oamenii n-au putut exporta produse din simplul motiv că lipsea logistica de transport. S-ajungi tu în secolul XXI, când oamenii au trenuri care se mișcă degrabă cu viteza sunetului, iar la tine trenurile să se miște cu 18 km pe oră. Suntem rușinea Europei, alt cuvânt nu am de spus”.

Fostul deputat Veaceslav Ioniță susține că, pe lângă mai multă transparență, inițiativa va liberaliza domeniul. El este de părere că transportul de călători va trebui subvenționat cel puțin din două considerente. Odată, pentru a stimula oamenii să se deplaseze la serviciu în alte localități decât se află cu domiciliul. Altfel spus, decât să dai ajutor de șomaj unor cetățeni din Sipoteni mai bine îi ajuți să vină la serviciu la Chișinău, cu avantaje economice și sociale. Apoi, creșterea numărului de automobile utilizate de populație pe lângă super-aglomerarea șoselelor, prevăzute pentru un trafic anume, va duce inevitabil la o problemă ecologică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG