Va fi o vizită de stat, Modi devenind unul dintre puținii lideri – între rarele precedente numărându-se Churchill, Mandela și Zelensky – care va fi onorat cu o a doua prezență în fața camerelor reunite ale Congresului american.
Argumentele pentru această onoare sunt numeroase, deși India nu este un aliat apropiat în toate privințele. Face parte mai curând – prin tradiție dar și opțiuni recente – din categoria țărilor nealiniate, care, într-o măsură din ce în ce mai mare, conștientizează forța lor economică în creștere și realizează că, aliindu-se, pot constitui o contra-pondere redutabilă pentru marile puteri și în special Statele Unite. Ei se pronunță pentru o lume multipolară și optează pentru alianțe sau distanțare de Occident, de la caz la caz.
Economia Indiei este de-acum a cincea din lume. Diaspora de origine din India este cea mai mare din lume, 18 milioane și are poziții importante, economice și politice, în multe țări din lume. În relația cu America, India a devenit indispensabilă pentru contracararea influenței Chinei în Asia. Dar, pe de altă parte, India are multă sărăcie, are un regim populist, încalcă drepturi ale omului, în special în relația cu populația musulmană și nu crede în ordinea internațională de după cel de-al doilea război mondial, condusă de Occident.
India este, fără îndoială, o putere economică, produsul său național brut va depăși, susțin experți, pe cel al Japoniei și Germaniei, până în 2028. Dar are și cea mai numeroasă populație de pe planetă și discrepanțe uriașe între cei înstăriți și clasa de mijloc și populație săracă. India este o putere tehnologică – liderii fimelor Alphabet, IBM și Microsoft sunt de origine indiană. Delhi face parte din alianțe cu America și se speră că vizita lui Modi va adauga acorduri în domeniul militar.
Unul dintre obstacolele în calea acestei relații este faptul că, deși relația s-a întărit în ultimii ani, India păstrează o atitudine pragmatică, sceptică la adresa Occidentului, asta materializându-se în ambivalență strategică. Modi menține și legăturile tradiționale ale țării sale cu Rusia, care-i este și cel mai mare furnizor de armament. Asta antrenează lipsă de sprijin împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina și este tradusă de experți ca putându-se repeta dacă China ar ataca Taiwanul.
Unii analiști cred că America ar putea repeta ceea ce consideră eroare de judecată față de China, care a fost ajutată să se dezvolte pentru ca acum să devină un rival strategic. Alții susțin că tocmai pericolul chinez, va meține și întări raporturile dintre Statele Unite și India.