Economia moldovenească urmează să-și revină în pofida incertitudinilor legate de criza pandemică și cea energetică, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare se așteaptă ca PIB-ul să crească cu 4,0% în acest an. Declarația aparține președintei BERD, Odile Renaud-Basso, care, într-un interviu pentru postul nostru de radio, a remarcat că BERD se angajează să aibă un nivel ridicat de implicare în R. Moldova, similar cu 2021, când investițiile în mai multe sectoare s-au ridicat la peste 100 de milioane de euro, aducând sprijinul BERD parcursul celor trei ani la 300 de milioane de euro. Discuția cu Odile Renaud-Basso a pornit, însă, de la criza energetică ce a afectat mai multe țări din regiune.
Odile Renaud-Basso: „În primul rând, aș vrea să vă spun că această criză nu reprezintă o problemă doar pentru R. Moldova, majoritatea țărilor la nivel global simt impactul prețurilor majorate la resursele energetice, inclusiv prețul mai mare la gazele naturale. Așadar este o problemă cu care se ciocnesc un număr foarte mare de țări, iar fiecare din ele încearcă să găsească soluții pentru a atenua impactul negativ asupra propriilor cetățeni. Din punctul nostru de vedere, în următorii ani sunt câteva priorități care ar ajuta Moldova să-și reducă dependența de piața externă.
Ne dorim să lucrăm cu guvernul pentru a ajusta legislația și avansa în domeniul dezvoltării resurselor regenerabile...
În primul rând, pe termen scurt, țara trebuie să încerce să diversifice sursele energetice, iar noi suntem gata să oferim un anumit sprijin și un mecanism de siguranță financiară pentru a ne asigura că există o modalitate de a face față crizei curente. De asemenea, pe termen mediu și lung, un domeniu foarte important este energia regenerabilă și dezvoltarea potențialului acestui tip de energie. Eu cred că R. Moldova are un potențial mare, iar ceea ce observăm în prezent este că prețul pentru energia regenerabilă scade tot mai mult, astfel că devine mai ieftin să dezvoltăm acest timp de energie. Ne dorim să lucrăm cu guvernul pentru a ajusta legislația și avansa în domeniul dezvoltării resurselor regenerabile. Un alt element care este foarte important și noi investim în acest domeniu este îmbunătățirea eficienței energetice.
De curând, împreună cu Banca Europeană pentru Investiții și cu sprijinul UE, am lansat un proiect în sumă de 75 de milioane dolari pentru a investi în reducerea consumului de energie în clădirile publice. Acest lucru trebuie făcut și în cadrul gospodăriilor casnice, la fel și în sectorul privat. Promovăm aceste acțiuni prin finanțarea acordată sectorului bancar pentru ca acesta să sprijine Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) care investesc în acest domeniu. De asemenea, toate țările lumii pun accentul pe acțiuni de contracarare a schimbărilor climaterice și a reduce dependența de combustibili fosili, iată de ce eficiența energetică și sursele regenerabile sunt atât de importante în viitorul apropiat”.
Europa Liberă: Pe parcursul vizitei Dvs. în R. Moldova ați avut discuții cu președinta Republicii Moldova, reprezentanți ai guvernului și parlamentului. Noul guvern a anunțat în mod clar că prioritatea de bază a acestuia este reformarea justiției și nu doar. Care sunt așteptările BERD și ale investitorilor străini, partenerilor Republicii Moldova atunci când vorbim despre reforme?
Odile Renaud-Basso: „Eu cred că există un suport puternic pentru agenda guvernamentală în vederea reformării sistemului judecătoresc și pentru a îmbunătăți mediul de afaceri. Pentru investitorii străini este foarte important să aibă încredere în eficiența, echitatea și transparența sistemului judecătoresc. De asemenea, există un sprijin puternic în ceea ce privește angajamentul guvernului privind reformele și realizarea agendei ambițioase de reforme.
Noi înțelegem că e nevoie de timp pentru a pune în practică reformele structurale ce au un impact pe termen lung. Acestea sunt foarte importante pentru dezvoltarea țării. Cred că este foarte multă dorință din partea partenerilor internaționali de a oferi un anumit volum de asistență tehnică și consultanță pentru a avansa această agendă în viitorul apropiat.
Europa Liberă: Dar ce ar trebui să se schimbe în R. Moldova pentru ca țara să devină mai atractivă pentru investitorii străini? În ultimul timp, R. Moldova nu a avut o imagine prea pozitivă în rândul investitorilor credibili și puternici...
Odile Renaud-Basso: „Eu cred că reforma sistemului judecătoresc și lupta împotriva corupției sunt extrem de importante pentru investitorii internaționali. Ei trebuie să aibă încredere că atunci când investesc în R. Moldova vor fi siguri că vor fi tratați corect și că se vor bucura de un mediu de afaceri prietenos, fără hotărâri judecătorești injuste. Acesta este un lucru extrem de important. R. Moldova este văzută drept o țară care dispune de resurse umane bune și solide, deci o țara care evident are potențial. Cum spuneam, reformarea sistemului judecătoresc, lupta împotriva corupției, un mediu de afaceri deschis și transparent sunt cruciale pentru investitori, astfel încât aceștia să-și aducă banii în R. Moldova”.
Europa Liberă: Pe parcursul mai multor ani, BERD a susținut întreprinderile locale care, acum, după criza provocată de COVID 19, sunt într-o situație foarte dificilă. V-ați gândit să schimbați modalitatea de sprijin acordată întreprinderilor mici și mijlocii, ținând cont de situația nou creată pe piață?
Odile Renaud-Basso: „Comunicăm îndeaproape. În această vizită m-am întâlnit cu managerii unor întreprinderi pentru a vedea care este situația pe teren, astfel încât să-i putem susține în cel mai util mod. Este adevărat că pandemia de COVID-19 a avut un impact foarte mare asupra business-ului. Este important să menționăm că în 2020 economia a trecut printr-o recesiune adâncă, urmată de o redresare semnificativă în 2021. În acest an anticipăm o creștere pozitivă de circa 4%. Cu toate acestea, IMM-urile ar putea să se ciocnească cu probleme de lichidități și alte neajunsuri.
Ceea ce vrem să facem în prezent este să intensificăm acțiunile noastre aici. Noi oferim finanțare întreprinderilor mici și mijlocii: uneori direct, alteori prin intermediul sectorului bancar. În același timp, în R. Moldova, ca și în alte țări în care investim, susținem femeile antreprenoare și întreprinderile conduse de femei. Creștem numărul băncilor cu care lucrăm. și în cadrul în R. Moldova am semnat un nou acord de împrumut cu o bancă pentru a oferi o linie de credit pentru business.
Este important să subliniez că sistemul bancar din R. Moldova a avut o perioadă foarte grea în trecut, însă acum cred că este într-o situație cu mult mai bună, fiind bine supravegheat și puternic capitalizat. Un alt lucru pe care îl facem pentru întreprinderile mici și mijlocii din R. Moldova sunt oferirea serviciilor de consultanță, astfel încât companiile locale să se dezvolte, să-și poată spori capacitățile de export. Noi am sprijinit peste 1500 de întreprinderi și vrem să majorăm această cifră. Serviciile de consultanță reprezintă un instrument foarte eficient de susținere a business-ului. Oamenii de afaceri cu care colaborăm pot alege între consultanță strategică sau financiară, aspecte ce țin de personal sau exporturi etc. Oferindu-le acces la experți naționali și internaționali, putem ajunge inclusiv la întreprinderi din regiune, nu doar din capitală”.
Europa Liberă: În luna mai 2021, BERD a devenit proprietarul Portului Internațional Liber de la Giurgiulești. Este un port strategic și important pentru Republica Moldova. Situația în jurul acestui port de-a lungul anilor a fost plină de incertitudini, cu foarte multe companii cu interese proprii. Care sunt planurile BERD în ceea ce privește portul de la Giurgiulești?
Odile Renaud-Basso: „Noi am luat această decizie urmare a unor evoluții foarte complexe și pline de provocări. Ne-am propus să asigurăm continuitatea activității portului și că activele acestuia sunt protejate. Este în avantajul tuturor ca luptele foștilor acționarilor și discuțiile de ordin juridic între ei să nu aibă un impact negativ asupra activității portului și continuității operațiunilor. De ce? Pentru că reprezintă o infrastructură foarte importantă pentru țară și trebuie protejată și dezvoltată.
Portul Giurgiulești este o infrastructură vitală cu un potențial enorm pentru țară. Ne propunem să-l dezvoltăm, să ajutăm la creșterea lui și aducerea unui investitor străin va stabiliza situația.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare investește în R. Moldova deja de mulți ani și ne dorim să continuăm să susținem țara. Vrem să o ajutăm să avanseze, inclusiv la soluționarea problemelor ce țin de guvernanță și statul de drept – domeniile unde reformele sunt absolut necesare”.