Linkuri accesibilitate

Oficialii ruși susțin că dronele ucrainene au atacat Moscova și alte orașe


Militar ucrainean ghidând o dronă
Militar ucrainean ghidând o dronă

Oficialii ruși afirmă că Ucraina a atacat Moscova și alte orașe rusești cu un val de cel puțin 20 de drone, majoritatea fiind doborâte de sistemele antiaeriene.

Pe de altă parte, autoritățile ucrainene spun că orașele din Ucraina au fost ținta a cel puțin nouă drone rusești în noaptea de 26 noiembrie, la o zi după ce Rusia a lansat un val masiv de drone împotriva Kievului și a altor regiuni. A fost cel mai mare atac de acest tip de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

„Un punct de cotitură": La un deceniu după Euromaidan, lupta Ucrainei pentru libertate continuă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:08 0:00

Ministerul rus al Apărării a declarat că dronele ucrainene au fost doborâte deasupra orașelor Tula, Kaluga și Briansk, precum și deasupra capitalei ruse. Nu s-au înregistrat pagube majore în niciunul dintre aceste orașe, spun autoritățile ruse.

Primarul Moscovei Serghei Sobianin a scris într-o postare pe Telegram „Peste noapte s-a înregistrat o tentativă de atac cu drone”.

În Tula, la sud de Moscova, o persoană a fost rănită după ce o dronă interceptată a lovit o clădire de apartamente, a declarat guvernatorul regional Aleksei Diumin, tot într-o postare pe Telegram.

Oficialii ucraineni nu au comentat deocamdată această acuzație.

Atacul cu drone ar putea să fi avut un impact mai mare decât recunosc autoritățile de la Moscova. Zborurile au fost întârziate sau anulate pe mai multe aeroporturi importante din Moscova din cauza atacurilor, relatează cotidianul Kommersant. Atacul a avut loc la o zi după ce Rusia a lansat propriul său atac major cu drone asupra capitalei ucrainene, oficialii ucraineni afirmând că peste 70 au fost doborâte sau interceptate de apărarea aeriană.

Ucraina se așteaptă ca atacurile rusești care vizează infrastructura sa energetică să crească în intensitate și frecvență, acum, că s-a instalat iarna. Ar fi o reluare a campaniei Moscovei din iarna trecută, care a lăsat uneori milioane de ucraineni în frig și întuneric și a distrus instalații energetice critice.

De anul trecut însă Ucraina și-a consolidat apărarea aeriană în întreaga țară și a încercat să întărească infrastructura legată de energie, cum ar fi liniile de transmisie, planurile de generare și stațiile de transformare.

Dar experții se tem că Rusia și-a păstrat rezerve de rachete și drone kamikaze și va căuta să lovească Ucraina pe tot parcursul iernii.

Atacul din 25 noiembrie a avut loc în momentul în care Ucraina Ziua Holodomorului, care comemorează foametea provocată intenționat de conducerea sovietică în Ucraina, ucigând milioane de oameni.

Holodomorul, privit cu „ochi de străin”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00

XS
SM
MD
LG