Linkuri accesibilitate

Țările europene înăspresc regimul frontierelor


Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere a numărului de migranți legali și ilegali. Unele state membre sunt nevoite să reintroducă temporar controale la frontieră în ceea ce este, în mod normal, o zonă de liberă circulație.

Normele Schengen ale blocului comunitar permit astfel de acțiuni „în ultimă instanță”, în cazurile considerate ca fiind amenințări grave la adresa securității interne sau a politicilor publice.

Iată țările au reinstaurat controale mai stricte:

 • Austria a introdus controale la granița sa cu Republica Cehă în octombrie. Controalele vor dura până la 6 decembrie. Din noiembrie, a prelungit controalele la frontiera cu Slovenia și Ungaria până în mai 2024, invocând presiunea la care este supus sistemul de primire a azilanților, amenințările legate de traficul de arme, rețelele criminale legate de războiul din Ucraina și traficul de persoane.
 • În august, Danemarca a înăsprit controlul la frontieră pentru sosiri, inclusiv pentru cei din țările Schengen, pe aeroportul din Copenhaga, pentru a spori securitatea după incidentele de ardere a Coranului și protestele care au urmat. Danemarca a prelungit controalele la frontiera terestră cu Germania și în porturile cu legături de feribot cu Germania până în mai 2024, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Guvernul danez a declarat că ia aceste măsuri ca reacție la creșterea migrației ilegale și a invocat amenințările reprezentate de terorism și crima organizată, spionajul serviciilor de informații străine și războiul din Ucraina.
 • Germania a anunțat, în septembrie, că reia controalele la frontierele terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția și că le va efectua până la 4 decembrie. Berlinul a declarat că trebuie să răspundă la un val de imigrație și la nivelurile ridicate de contrabandă. Germania, care are cea mai mare economie din Europa, a înregistrat anul acesta o creștere de amploare a cererilor de azil. Berlinul a prelungit, de asemenea, controalele la frontiera terestră cu Austria până în mai 2024, spunând că reacționează astfel la presiunea asupra sistemului său de primire a cererilor de azil, la amenințările de securitate legate de terorismul din Orientul Mijlociu și la războiul din Ucraina.
 • Italia a restabilit controalele poliției la frontiera terestră nord-estică cu Slovenia începând cu 21 octombrie, afirmând că unii migranți aflați în tranzit pe ruta balcanică ar putea fi teroriști. Controalele vor fi în vigoare cel puțin până la 9 decembrie. Ministrul de interne italian, Matteo Piantedosi, a declarat în octombrie că aceste controale vor fi, probabil, prelungite până anul viitor.
 • Norvegia, care face parte din acordul Schengen, dar nu este membră a UE, a restabilit controalele la frontieră în porturile sale cu legături de feribot cu spațiul Schengen începând cu 12 noiembrie. Guvernul de la Oslo afirmă că a luat aceste măsuri ca urmare a amenințărilor la adresa infrastructurii sale de pe uscat și din larg, precum și din partea serviciilor de informații străine. Aceste controale ar trebui să dureze până la 5 mai 2024.
 • Polonia a prelungit controalele temporare la frontiera sa cu Slovacia până la 3 decembrie, subliniind eforturile migranților de a intra ilegal din această țară. Guvernul a fost zguduit de scandalul „vize contra bani” la începutul acestui an, când opoziția a acuzat administrația centrală de complicitate într-un sistem în care oamenii primeau vize în ritm accelerat, fără verificări corespunzătoare, după ce plăteau intermediari.
 • Suedia a întărit în august controalele la frontierele sale, acordând poliției de frontieră mai multe puteri, inclusiv percheziții corporale și o utilizare sporită a supravegherii electronice. În aceeași lună, guvernul a ridicat nivelul de amenințare teroristă al Suediei, afirmând că a dejucat atacuri după ce arderea Coranului a declanșat amenințări din partea militanților islamiști. Începând cu luna noiembrie, a prelungit controalele la frontieră până în mai 2024.
 • Franța a reintrodus din noiembrie controalele la frontierele sale cu membrii Schengen, invocând ceea ce a numit amenințări teroriste. Controalele ar trebui să dureze până la 30 aprilie 2024. Ministrul de interne Gerald Darmanin anunțase în octombrie întărirea securității la frontiera belgiană, după uciderea a două persoane de către un atacator la Bruxelles. La 20 noiembrie, guvernul Slovaciei a aprobat menținerea controalelor temporare la frontiera sa cu Ungaria până la 23 decembrie. Guvernul încearcă să limiteze numărul de sosiri ilegale, după ce a declarat în noiembrie că a reținut cu aproximativ 500% mai mulți migranți care au sosit ilegal în acest an comparativ cu 2022.
 • La 17 noiembrie, Slovenia a prelungit controalele la frontiera cu membrii Schengen până la 9 decembrie, Guvernul a invocat conflictele armate din Ucraina, Orientul Mijlociu și Africa, precum și amenințările ridicate din partea crimei organizate și a terorismului. De asemenea, intenționează să reintroducă controalele la aceste frontiere timp de șase luni, începând cu 22 decembrie. În octombrie, Slovenia a desfășurat polițiști la punctele de trecere a frontierei cu Croația și Ungaria.
 • La 24 noiembrie, Finlanda a închis temporar toate cele opt puncte de trecere a pasagerilor către Rusia, cu excepția unuia, după ce peste 700 de migranți au sosit la diferite stații de frontieră în decurs de două săptămâni. Autoritățile de la Helsinki susțin că Moscova este responsabilă de fluxul neobișnuit de mare de migranți pe care i-ar fi adus la granița sa, ceea ce Kremlinul neagă. Deocamdată nu a fost anunțată nicio dată de redeschidere.
  Jacek Saryusz-Wolski:: „Sute de mii de migranți ar fi în Rusia așteaptând să fie transportați în Bielorusia”
  Așteptați

  Nici o sursă media

  0:00 0:08:40 0:00
XS
SM
MD
LG