Linkuri accesibilitate

Oleg Țulea: „Posibilitățile de deplasare acum sunt foarte limitate”


Ministrul de externe Oleg Țulea.
Ministrul de externe Oleg Țulea.

Ministrul Afacerilor Externe Oleg Țulea face apel la cetățenii moldoveni aflați peste hotare să călătorească cât mai puțin iar dacă ajung în situații dificile să contacteze ambasadele și consulatele acreditate în țara respectivă.

Interviu cu Oleg Țulea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:38 0:00
Link direct

Europa Liberă: Statisticile oficiale spuneau că aproape un milion de cetățeni ai Republicii Moldova s-ar afla peste hotare, neoficial se zice că cifra a depășit acest milion și că mai mulți moldoveni s-ar afla în străinătate. Ce ajutor, ce asistență poate oferi, în aceste condiții, Ministerul Afacerilor Externe, autoritățile Republicii Moldova pentru cei care se află în dificultate, pentru că unii aveau bilete de revenire acasă, alții se pregăteau să ajungă, mai ales că suntem și în ajunul sărbătorilor pascale? Ce poate și cum poate să ajute Ministerul de Externe pe cei din străinătate?

Prioritatea și înțelegerea noastră este siguranța cetățeanului

Oleg Țulea: „Situația cu care ne confruntăm astăzi noi și nu doar noi, practic, toate țările din Europa este una nouă, iar soluțiile pe care încercăm să le găsim sunt soluții extreme, având în vedere că foarte multe țări, inclusiv țările care sunt tranzitate de către cetățenii noștri în traseul lor tradițional spre casă, spre Republica Moldova au impus fie stări de urgență, fie măsuri restrictive de trecere a hotarului în vederea limitării răspândirii infecției de tip nou cu coronavirus, COVID-19.

În aceste clipe, toate eforturile Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova sunt canalizate în direcția oferirii informării și asistenței cetățenilor Republicii Moldova care se află peste hotarele țării în situații dificile, mai ales cu prioritate atrăgând atenție la cazurile când cetățenii noștri sunt blocați la punctele de trecere vamale și au rămas blocați în condițiile în care aceste țări nu le mai permit tranzitul spre casă. Echipa Ministerului Afacerilor Externe lucrează în turații maxime, avem instituite mecanisme prin care noi încercăm să răspundem, să colectăm informația care vine din partea cetățenilor.

În cadrul ministerului avem instituită o linie de apel care este utilizată la maximum și noi monitorizăm la zi numărul de cereri și solicitări care parvin prin intermediul acestei linii. Având în vedere că, începând cu ziua de ieri, numărul de apeluri, practic, s-a triplat, s-a mărit de 5 ori, doar ieri a ajuns la cifra de 170 de apeluri, asta neluând în considerare că o bună parte din solicitări ne sunt transmise prin intermediul misiunilor diplomatice, prin intermediul rețelelor de socializare, informații transmise prin rude, prieteni, de la om la om, inclusiv prin mass-media.

Prioritatea și înțelegerea noastră este siguranța cetățeanului și, respectiv, primul nostru îndemn celor care ar fi planificat să meargă spre Republica Moldova este, în primul rând, să se asigure de siguranța vieții lor și în condițiile în care găsesc o soluție sigură de trai pe teritoriul unei țări unde sunt localizați ar fi cea mai bună soluție, astfel evitându-se situațiile când cetățenii noștri sunt blocați la trecerile de frontieră neavând nicio posibilitate și niciun termen real comunicat lor când vor putea să-și continue drumul până acasă.

Aeroportul din Chișinău a fost închis, ca măsură de combatere a epidemiei de coronavirus
Aeroportul din Chișinău a fost închis, ca măsură de combatere a epidemiei de coronavirus

Având în vedere că numărul de apeluri a crescut în aceste zile, a fost luată decizia în cadrul ministerului să instituim a doua linie fierbinte. Personal am testat, făcând un apel de test astăzi și am rămas plăcut surprins de profesionalismul diplomaților care gestionează apelurile, felul în care comunică și informația pe care o generează.

În cadrul ministerului avem o celulă de criză instituită de la începutul acestei situații noi care analizează toată informația, iar soluțiile optime sunt găsite mai ales pentru cazurile foarte dificile, pentru cetățenii care sunt deja blocați la trecerile de frontieră. Și noi avem exemple pozitive să le comunicăm, inclusiv blocajul de la granița Austria-Ungaria a fost deblocat și o parte din concetățenii noștri își continuă drumul spre casă.

...vom avea și un apel către cetățenii noștri: să se pătrundă de gravitatea situație

Dar vreau să vă spun că, în pofida faptului că noi, cei de la Ministerul de Externe, încercăm să găsim soluții, toate soluțiile sunt de excepție, soluțiile implică comunicarea noastră foarte intensă cu toate ministerele și cu autoritățile țărilor care sunt adresate de cetățenii noștri. Am vorbit personal cu miniștrii de externe ai tuturor țărilor din regiune, pentru ca să găsim soluții împreună, mecanisme prin care să putem ajuta, să scăpăm de blocaj și să facilităm traversarea frontierelor, dar, repet, acest lucru se face ca o măsură de excepție, iar astfel de posibilități devin tot mai reduse și mai reduse, pentru că statele sunt interesate să limiteze circulația cetățenilor în vederea limitării răspândirii pandemiei virusului de tip nou.

De aceea vom avea și un apel către cetățenii noștri: să se pătrundă de gravitatea situației, să înțeleagă că nu există la acest moment soluții universale, iar cel mai important lucru este să dăm dovadă de solidaritate, acolo unde este posibil să ne ajutăm unii pe alții. Fiecare solicitare comunicată nouă va fi tratată cu maximă atenție, fiecare solicitare va fi analizată, va fi procesată și, în final, sper mult să reușim să găsim soluții, dar nu este ușor. Mai mult decât atât, este destul de complicat să facem acest lucru.”

Europa Liberă: Multe țări au anunțat situații excepționale. În Italia, Spania, țări afectate grav de coronavirus, unde, de fapt, și sunt mulți moldoveni, se pare că apelurile cele mai multe merg către diplomații acreditați în aceste două state – Italia și Spania. Dacă sunt închise misiunile diplomatice, cum se stabilește contactul cu diplomații?

Oleg Țulea: „Chiar dacă au fost sistate serviciile consulare, în regim de urgență ambasadele și consulatele Republicii Moldova în regim de alertă sunt gata să preia informațiile care vin în adresa lor. Printr-o circulară transmisă misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova și oficiilor consulare am rugat în regim de alertă, sub maximă vigilență, funcționarii consulari și toți diplomații, indiferent de competențele lor, să se implice plenar. Capacitățile pe care noi astăzi le creăm sper, nu dă Doamne, dar sper că ne vor ajuta pe viitor în caz de necesitate.”

Europa Liberă: Mulți tineri își fac studiile peste hotare și instituțiile fiind închise, majoritatea și-au trimis tinerii acasă. Ce îi sfătuiți pe studenți să facă?

Capacitățile noastre sunt limitate și în cadrul ministerului, dar și în cadrul misiunilor diplomatice

Oleg Țulea: „În primul rând, îi sfătuiesc să viziteze paginile web ale misiunilor sau ale Ministerului de Externe, pentru a verifica informația la zi cu privire la alertele de călătorie, noile reguli impuse de traversare a frontierelor și găsirea unor soluții optime pentru a se întoarce în țară în caz că există o necesitate stringentă. Îndemnul meu primar este să se țină cont de faptul că posibilitățile de deplasare acum sunt foarte limitate și intenția statelor, repet, este să închidă frontierele, de aceea având în vedere că interesul primar al fiecăruia este să stea în siguranță și să fie sănătos, în găsirea unei soluții cum să ajungă acasă să țină cont de acest element, pentru că sănătatea și siguranța vieții lor contează cel mai mult. Am avut situații în care lumea se aventurează, știind că nu există reguli clare pentru ei și permisiune de a traversa frontiere, fiindu-le comunicat că există restricții, au pornit la drum, rămânând blocați la trecerile de frontieră și creând probleme adiționale pentru mulți cetățeni.

În amalgamul de solicitări care vin la noi, încercăm să stabilim categoriile prioritare, cui și în ce direcție canalizăm, în primul rând, acest suport al nostru, reieșind din faptul că capacitățile noastre sunt limitate și în cadrul ministerului, dar și în cadrul misiunilor diplomatice. Dar sperăm mult că cu multă răbdare a tuturor, nu doar a misiunilor diplomatice, dar și a cetățenilor care înțeleg cât de gravă este situația vom putea găsi în final soluții, dar suntem sortiți să fim răbdători, să fim înțelegători, să încercăm să comunicăm cât mai mult, și acest lucru noi încercăm să-l facem.”

Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Afacerilor Externe

Europa Liberă: Din surse demne de încredere am aflat că un număr relativ mare de cetățeni ai Republicii Moldova sunt blocați în Federația Rusă, mulți din ei spun că sunt la limita de a avea resurse financiare și au intrat în panică, dar au aflat că și pe teritoriul Republicii Moldova sunt cetățeni ruși care vor să ajungă acasă și că partea rusă ar pune la dispoziție un charter. În cazul acesta, se poate face schimb sau cum e?

Oleg Țulea: „Fiecare caz este tratat separat, avem situații când apar soluții, inclusiv soluții care nu depind de minister, soluții private, soluții ale altor autorități care permit inclusiv deplasarea cetățenilor în țară. Toate soluțiile sunt analizate, toate sunt prelucrate în vederea soluționării problemelor unor cetățeni care ar putea să fie legați de această soluție oferită inclusiv de alte state sau de companii private ș.a.m.d. Eu trec printr-un sentiment că există această înțelegere că într-o manieră solidară astfel de probleme pot să fie soluționate și am simțit-o în discuție cu toți omologii. Am vorbit și cu ministrul Sloveniei de externe, am vorbit și cu ministrul maghiar de externe, cu ministrul de externe al Poloniei ș.a.m.d., cu toți încercăm să discutăm, și cu colegii din Ucraina, cu colegul, proaspătul ministru de externe numit am discutat, iar elementul principal în discuția noastră este asistența mutuală în a ajuta cetățenii acestor țări, inclusiv ai Republicii Moldova să ajungă în siguranță în Republica Moldova.”

Europa Liberă: E carantină, în vamă sunt restricții, dar oricum sunt cazuri excepționale când ar trebui traficul să fie deblocat, în primul rând, pentru ajutoarele care vin pentru Republica Moldova. Cum vă descurcați la acest capitol?

Oleg Țulea: „Avem probleme, dar am reușit să deblocăm tranzitul de mărfuri pe traseul Slovenia-Ungaria – Ungaria-România-Republica Moldova, 37 de camioane, care aveau o încărcătură importantă pentru economia și siguranța alimentară a țării, a fost un efort considerabil al ministerului și, în final, după multe discuții, după multe negocieri, faptul că șoferii au ajuns deja la hotar cu Republica Moldova și am primit mesaje de la șoferi, este un semnal că pot fi găsite soluții la aceste probleme. Am încercat să monitorizăm foarte strict pe toate segmentele, inclusiv discutând cu Poliția de Frontieră, cu autoritățile, cu toți cei implicați, să vedem cum funcționează mecanismul ca să fim siguri că orice situație în viitor va putea să se bazeze pe această experiență pe care am avut-o, deblocând tranzitul acestor 37 de camioane. Dar vreau să repet că mai avem multe situații cu care ne ocupăm, încercând să găsim soluții optime ca tot ce este necesar din punctul de vedere al siguranței alimentare, dar, mai ales, asistența sau medicamentele care vin să ajute pentru combaterea virusului, avem misiunea și avem înțelegerea că aceste camioane trebuie să ajungă cât mai curând în Republica Moldova și vom face tot posibilul ca acest lucru să se întâmple cât mai curând.”

Europa Liberă: Apropo, lotul de medicamente pe care l-a promis România a ajuns în Republica Moldova?

Oleg Țulea: „Lotul de medicamente este preocuparea noastră, am avut o comunicare inclusiv cu ambasadorul României aici, în Republica Moldova. Suntem în comunicare cu ei, am primit asigurări că situația se rezolvă.”

Europa Liberă: Și ziceam că suntem în ajunul sărbătorilor pascale. Ce-i sfătuiți pe cei care intenționează să ajungă acasă?

Indiferent de planurile care au fost făcute, siguranța vieții lor primează

Oleg Țulea: „Indiferent de planurile care au fost făcute, siguranța vieții lor primează, de aceea, să fie atenți, să fie vigilenți, să fie informați, să verifice informația pe care noi o comunicăm prin intermediul ambasadelor, prin intermediul ministerului, dar sfatul meu este să nu se aventureze în deplasare fără a avea informație cum vor ajunge în final în Republica Moldova, evitând situațiile când vor fi blocați la frontieră.”

Europa Liberă: Cele mai vulnerabile cazuri sunt atunci când o rudă, un apropiat a decedat și ar trebui cel din străinătate să vină la înmormântare. În cazurile acestea sunt excepții?

Oleg Țulea: „Fiecare caz este tratat în mod separat, sunt măsuri de excepție, dar, exact după o discuție foarte minuțioasă, după o explicație a cazurilor, în funcție de situație. De aceea eu nu voi fi gata să vă dau un răspuns exact cum se procedează într-o situație sau alta, pentru că fiecare caz pe care îl abordăm noi este diferit, iar noi, încercând să prioritizăm lucrurile, în primul rând, atragem atenție la situațiile la care vă referiți și Dvs., situațiile grave, situațiile care implică copiii minori, situații care implică probleme de familie și de sănătate și încercăm să găsim soluții.”

Europa Liberă: Și cetățenii străini care se aflau pe teritoriul Republicii Moldova au reușit să plece, cei care au avut nevoie să plece și trebuiau să plece din țară?

Oleg Țulea: „În semn de solidaritate și de ajutor reciproc încercăm să soluționăm inclusiv astfel de cazuri, primim solicitări inclusiv din partea ambasadelor acreditate în Republica Moldova și încercăm să venim cu soluții, dar, repet, și în cazul nostru este foarte complicat de multe ori să găsim aceste soluții.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG