Linkuri accesibilitate

Oleg Țulea: „Solidaritatea din această perioadă de pandemie a fost una remarcabilă” (VIDEO)


Oleg Țulea
Oleg Țulea

În ciuda carantinei, a izolării, a închiderii granițelor, politica externă nu a stat degeaba.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, din luna martie, de când a fost numit în funcție, a fost plenar implicat în mai multe activități în contextul luptei împotriva pandemiei de COVID-19. Șeful diplomației moldovenești spune că este nevoie ca în situații de criză cooperarea să fie îmbunătățită.

Link direct

Europa Liberă: Dle ministru, mulțumim că ați găsit timp să ajungeți la noi. E o perioadă complicată, când nu se știe câte zile va mai avea Cabinetul de miniștri, dar oricum e bine să punem câteva accente în aceste condiții deloc ușoare. Sigur că ne interesează prioritățile politicii externe, dar până a vorbi despre aceste priorități ale politicii externe, să vă întreb: cât de mult a schimbat pandemia COVID-19 politica externă? Și dacă a schimbat-o, cum a schimbat-o?

Oleg Țulea: „COVID-19 a schimbat nu doar diplomația, a schimbat, și în continuare va schimba, multe aspecte ale vieții noastre, iar noi probabil că va trebui să încercăm să găsim modalitatea de interacțiune pe diverse aspecte în diverse sfere ale vieții, ținând cont de acest risc. Inclusiv la Ministerul de Externe multe dintre planurile noastre de viitor, inclusiv cele legate de o diplomație digitală activă iată le vedem implementate cu pași mult mai rapizi în această perioadă scurtă de timp, când avem de-a face cu consecințele pandemiei COVID-19. Or, dacă este să vorbim de politica externă tradițională, de la începutul crizei practic toate reuniunile la nivel internațional, toate vizitele bilaterale, tot ce a fost planificat a fost fie amânat pentru o perioadă mai târzie, perioada de toamnă din acest an, dar iarăși nimeni nu știe cum va evolua situația epidemiologică ca să ne putem da seama dacă vor fi aceste reuniuni sau vizite organizate sau nu.

Pe de altă parte, foarte multe reuniuni sau interacțiuni dintre diplomați, inclusiv miniștri de externe, șefi de stat, șefi de guverne au loc în formatul de videoconferință. În această perioadă am înțeles totuși că este posibil să folosești aceste tehnologii informaționale pentru a ține comunicarea activă și vă dau multiple exemple: comunicări cu omologii, șefii diplomațiilor mai multor state din Vest, din Est, comunicări intense cu oficiali din cadrul Uniunii Europene pe diverse aspecte și vă dau și un alt exemplu, când vizite bilaterale ale ministrului de externe moldovean au fost practic amânate. A fost planificată, de exemplu, o vizită în Japonia în luna mai, a fost planificată o vizită în Suedia a ministrului afacerilor externe pentru luna iunie, toate aceste activități, iată, au fost transferate în acest regim de videoconferință. Noi, în cadrul ministerului, încercăm acolo unde este posibil anumite activități planificate - fie consultări politice, fie consultări bilaterale, fie comunicări la nivel de miniștri, secretari de stat, șefi de direcții – să fie realizate în regim de videoconferință, ca să nu pierdem timpul. Aș cataloga acțiunile ministerului ca fiind satisfăcătoare spre bine. Deci, eu cred că am gestionat foarte bine situația de criză legată de repatrieri, deblocarea cetățenilor la frontieră.”

Europa Liberă: Acum se cunoaște numărul cetățenilor care au fost susținuți de către autoritățile statului?

Oleg Țulea: „Sigur că da.”

Europa Liberă: Câte persoane au fost sprijinite?

Oleg Țulea: „Numărul tuturor cetățenilor care au fost ajutați de către misiunile diplomatice, de către minister, aproximativ 30 de mii este cifra de cetățeni care au obținut această asistență din partea noastră, dar numărul real al celora care au beneficiat de întregul spectru de acțiuni promovate de minister este mult mai larg.”

Europa Liberă: Acum o parte dintre acești cetățeni își doresc să revină în țările de unde s-au întors acasă și întrebarea numărul unu, să zic așa, întrebarea zilei este: când și cum se va reuși redeschiderea frontierelor?

Oleg Țulea: „Nu există un răspuns la acest moment, pentru că el depinde foarte mult, în primul rând, de deciziile statelor respective unde vor să plece cetățenii noștri. Pe de altă parte, depinde foarte mult cum va evalua situația epidemiologică la noi în țară. Probabil că ați văzut…”

Europa Liberă: Deci, creșterea numărului de infectări mai lasă o imagine proastă?

Primul lucru pe care ni-l dorim e ca cetățenii să fie informați

Oleg Țulea: „Sigur că da. Probabil că ați reușit să remarcați, în public a existat o comunicare a Uniunii Europene cu titlul de recomandare adresată tuturor statelor Uniunii Europene, care se referă la acea medie, la 100 de mii de locuitori într-o perioadă de 14 zile care trebuie să fie luată ca indicator pentru a include o țară sau alta în categoria acelor țări ai căror cetățeni au posibilitatea să călătorească în spațiul Uniunii Europene. Pe de altă parte, în acest caz este implicat și principiul reciprocității, dacă noi nu dăm voie cetățenilor altor state să vină în Republica Moldova, cu siguranță că nici noi nu vom fi lăsați să intrăm în acest stat. Pe de altă parte, aceste restricții de călătorie totuși sunt aplicate de autoritățile naționale. Deci, ce am ales noi să facem la această etapă este să implicăm Direcția Afaceri Consulare din cadrul ministerului, misiunii noastre diplomatice ca să actualizăm constant, constant însemnând o dată în săptămână sau de două ori, pentru că și regulile de acces într-o țară se schimbă și să avem această informație actualizată, plasată pe paginile web ale ministerului, ca să oferim informație cetățenilor. Deci, primul lucru pe care ni-l dorim e ca cetățenii să fie informați.”

Europa Liberă: Fluxul acesta de informații arată zilnic că încă o țară își deschide hotarele, iar Republica Moldova nu se regăsește în lista statelor ai căror cetățeni ar avea acces?

Oleg Țulea: „Noi nominalizăm Republica Moldova, pentru că noi suntem Republica Moldova și avem interesul să plecăm. Cu același succes ați putea să regăsiți multe, multe alte state în această listă, inclusiv state mari, cu potențial mare economic, Statele Unite, spre exemplu. Ne referim la anumite restricții care sunt impuse de autoritățile naționale, cert este faptul că în Republica Moldova trebuie să se schimbe situația epidemiologică pentru a oferi cetățenilor noștri posibilitate de a călători în aceste țări și chiar dacă vor avea posibilitate să călătorească, regulile care sunt impuse de autorități trebuie luate în considerare, pentru că ele pot să implice în continuare un regim de autoizolare de 14 zile sau alte reguli, de exemplu, de comportament în public, purtarea măștii, exact ceea ce implementăm și noi în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar la granița de est și la granița de vest, explicați-ne astăzi ce se întâmplă la hotarul moldo-român și la cel moldo-ucrainean?

Oleg Țulea: „Sigur că discutăm pe bilaterală cu mai multe state, în primul rând, discutăm cu Ucraina și cu România, pentru că sunt vecinii noștri. Pe de altă parte, noi avem o comunicare la nivelul Bruxelles-ului pentru ca să-i informăm despre evoluțiile din Republica Moldova și să anunțăm despre viziunea noastră cu referință la felul cum vrem să organizăm accesul cetățenilor noștri în diverse state din spațiul Uniunii Europene. Pentru cei care intră în România, datorită deciziei Curții Constituționale, nu mai este valabilă izolarea de 14 zile, or, această măsură poate să fie totuși inclusă sau reintrodusă după anumite discuții pe care probabil le vor avea pe platforma guvernului. În cazul Ucrainei, cunoașteți că este necesară deținerea unui certificat COVID pentru toți cei care vor să meargă în Ucraina, de aceea situația de la un stat la altul este foarte diferită. Îndemn pe toți cei care vor să călătorească, să verifice alertele de călătorie actualizate pentru ca să fie informați.”

Europa Liberă: De pe 15 iulie, Republica Moldova a anunțat că renunță la carantină.

Oleg Țulea: „Astăzi am ascultat comunicarea în cadrul unei conferințe de presă a premierului care s-a referit la acest aspect și a spus că subiectul respectiv va fi discutat în cadrul unei ședințe a Comisiei Excepționale de Sănătate Publică și va fi luată o decizie.”

Europa Liberă: Deci, Moldova încă nu are o decizie când hotărăște acest lucru?

Oleg Țulea: „Vreau să mă refer exact la discuțiile care vor avea loc pe platforma comisiei ca să vă informez în modul cel mai corect și obiectiv.”

Europa Liberă: Pe parcursul acestor peste patru luni de pandemie COVID-19, s-a vorbit foarte mult despre solidaritatea în interiorul Uniunii Europene, dar și în imediata vecinătate a Uniunii Europene. Cum ați înțeles Dvs. acest spirit de solidaritate?

Oleg Țulea: „Solidaritatea care a fost manifestată în această perioadă de pandemie care, repet, nu s-a terminat, într-adevăr, a fost una remarcabilă. Foarte multe state ne-au ajutat prin a debloca exportul de medicamente, pentru că în primele săptămâni și asta era o problemă, inclusiv acest ajutor oferit nouă, este cazul, de exemplu, al României sau al Turciei, de a debloca exportul. Pentru Republica Moldova eu îl consider de a fi un ajutor, nemaivorbind de toate loturile importante de asistență care au venit pe bilaterală, avem foarte multe exemple.”

Europa Liberă: S-a vorbit de o sumă importantă pe care o alocă Bruxelles-ul pentru statele din Parteneriatul Estic, dar nu se mai cunoaște dacă s-a reușit ca Republica Moldova să solicite ceea de ce are nevoie, să fie acceptat și să poată beneficia de acei bani care-i revin.

Oleg Țulea: „Suportul care vine din partea UE știu că l-ați discutat de nenumărate ori aici în emisiuni, chiar în săptămâna aceasta așteptăm să sosească în Republica Moldova acel lot de medicamente procurat prin intermediul OMS din bani europeni. Adevărul este că a durat un pic, dar acest important suport din partea UE sub forma echipamentelor de protecție, teste COVID, măști etc., respiratoare, deci, echipamente medicale va ajunge în Republica Moldova în curând. Acest suport este într-un fel complimentat de multe alte forme de suport care vine din partea Uniunii Europene și aveți cifrele anunțate de către Delegația UE și Comisia Europeană, pentru Republica Moldova acele 87 de milioane de euro, un pachet financiar impresionant destinat țărilor din Parteneriatul Estic, care iarăși va fi divizat pe mai multe componente: o parte va fi utilizat pentru a înlătura consecințele imediate ale infecției COVID-19, altele pentru a ajuta relansarea economiilor țărilor Parteneriatului Estic. Modalitatea foarte exactă și concretă cum vor fi cheltuiți acești bani este și subiectul discuțiilor noastre cu oficialii europeni, cu instituțiile europene, cu delegația, pentru că va trebui să știm și noi felul cum vor fi cheltuiți acești bani. Pentru noi este important ca, în primul rând, cetățenii să simtă acest suport al Uniunii Europene.”

XS
SM
MD
LG