Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost creată, la scurtă vreme după al Doilea Război Mondial, în 1948, cu cele mai nobile țeluri. Și, într-adevăr, de-a lungul deceniilor, din sediul său de la Geneva, organizația a jucat un rol indiscutabil pozitiv în promovarea unor politici de sănătate la scară planetară și campanii de succes, precum cea pentru eradicarea tuberculozei.
La fel, OMS a fost utilă și în controversa cu Vaticanul, sub Papa Benedict, care se opunea folosirii prezervativelor.
Fiind una din agențiile ONU, ea se situează, teoretic, dincolo de politic. Acum însă, odată cu pandemia de coronavirus, OMS e suspectată că ar fi ascuns amploarea epidemiei de Covid-19 pe teritoriul Chinei, ceea ce a împiedicat multe țări să ia măsuri la timp. Asta ar însemna, dacă e adevărat, că dincolo de principalul vinovat, care ar fi China, OMS ar putea fi complice în declanșarea actualei hecatombe. Chiar nefăcând-o intenționat, tot ar însemna că OMS a eșuat în misiunea sa care este aceea de a transmite informații complete și fiabile.
Actualul director general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus este extrem de criticat pentru ceea ce este considerat a fi complezența sa față de China. Originar din Etiopia, unde a fost ministru de externe, el a fost de altfel numit în 2017 cu sprijinul Chinei și al multor țări africane, printre care și o serie de dictaturi, și nu e prima oară că deciziile și faptele lui stârnesc controverse. Astfel, imediat după ce a fost numit în fruntea OMS, în 2017, el a decis să îi acorde titlul de Ambasador onorific pentru OMS lui Robert Mugabe, dictatorul din Zimbabwe, astăzi răposat.
Ba chiar el a lăudat sistemul medical și sanitar din Zimbabwe, deși dictatorul Mugabe mergea întotdeauna să se trateze în Singapore sau in Europa. Sub presiunea indignării cvazi-unanime, Tedros Adhanom i-a retras în cele din urmă titlul lui Mugabe. Era evident că el îi acordase acest titlu ca o compensație, sau din recunoștință pentru că și el, Tedros Adhanom, fusese ales la OMS datorită voturilor Uniunii Africane, al cărei președinte era atunci Mugabe.
Prestigioasa revistă medicală The Lancet l-a numit atunci pe Tedros Adhanom „Dictator general”, iar nu Director general al OMS. Odată cu pandemia de coronavirus el pare însă a fi mers prea departe. În prima săptămână a lunii februarie, el a declarat, în calitate oficială, din partea OMS, că nu e nevoie ca alte țări să ia măsuri de protecție, pentru că asta ar dăuna economiei planetare.
Mai mult, el a lăudat explicit „transparența și eficacitatea măsurilor luate de China" pentru a opri epidemia, în ciuda evidenței contrarii.
Bugetul OMS e de peste 5 miliarde de dolari. Donald Trump a anunțat că va reduce participarea financiară a Statelor Unite, principalul donator, cu 53%.
***
R. Moldova a devenit membră a Organizației Mondiale a Sănătăţii în 1992, iar pentru a se ușura colaborarea în 1995 a fost deschis la Chişinău Biroul OMS care oferă suport în elaborarea politicilor și strategiilor pentru sistemul de sănătate.
De exemplu, OMS a jucat un rol important în elaborarea pachetului de legi anti-fumat care a întâmpinat mai multă rezistență inclusiv din partea industriei tutunului. Tot datorită expertizei OMS a fost revizuit Programul Naţional de Control al Tuberculozei şi a fost elaborată Strategia Naţională de Sănătate Publică.
Expertul în sănătate, Ghenadie Ţurcanu, de la Centrul de Analiză şi Politici în Sănătate, spune că asistenţa oferită de OMS este exclusiv tehnică, de expertiză, motiv din care poate mai puţin vizibilă pentru cetăţeni:
„OMS asistă Ministerul Sănătăţii anume cu asistenţă tehnică ceea ce presupune mai mult suport, expertiză în elaborare de politici, dar nu cum cred unii că OMS este un donator de bunuri materiale în domeniul medicinii. OMS are un rol mai mult de suport tehnic. OMS mai are în activitatea sa regulamentul sanitar internaţional care presupune şi acordarea oricăror asistenţe legate de prevenirea, profilaxia bolilor infecţioase, în special iată această pandemie de coronavirus. OMS este unicul for mondial unde activează cei mai buni experţi din domeniu sănătăţii publice din lume care i-au decizii de recomandări pentru guverne. În eliminarea şi lupta cu pandemia coronavirus OMS joacă cel mai important rol anume în asistenţa tehnică, dar nu ca donator de bunuri materiale.”
Deşi nu are rolul de donator, totuşi în situaţii excepţionale OMS poate intermedia obţinerea unor echipamente medicale sau negocierea unor ajutoare. Bunăaoră primele teste pentru depistarea Covid-19 au fost livrate în Moldova anume prin intermediul OMS.
Prevenirea bolilor transmisibile și netransmisibile, consolidarea sistemului de sănătate şi pregătirea pentru situaţii excepţionale au fost şi rămân în continuare priorităţile OMS în Moldova, spunea recent la o emisiune de la Jurnal TV şeful biroului OMS Igor Pokanevych.
Potrivit oficialului, Moldova a început să se pregătească de criza pandemică încă acum două luni, când au fost înregistrate cazuri în China. A fost inițiat mecanismul de coordonare, s-au făcut evaluări. Când criza a ajuns în Europa s-a trecut la o altă etapă de achiziții a echipamentelor medicale şi instruirea specialiștilor. Acum este momentul de a aplica măsuri de carantină, a afirmat oficialul. El a precizat că autorităţile de la Chişinău respectă cu stricteţe recomandările OMS. Bunăoară prelungirea cu încă zece zile a vacanței pentru bugetari sau impunerea unor restricţii economice fac parte din măsurile recomandate de OMS. Igor Pokanevich a spus că se colaborează inclusiv cu administrația de la Tiraspol.
El a mai declarat că OMS, împreună cu alţi parteneri, depun eforturi acum pentru a suplini în R. Moldova stocul de echipamente medicale necesare.