Un raport anual privind copiii și conflictele armate distribuit membrilor Consiliului de Securitate pe 22 iunie a declarat că moartea a 136 de copii uciși în Ucraina a fost atribuită forțelor ruse și grupărilor înarmate susținute de Rusia.
Raportul include o listă menită să facă de rușine țările aflate în război în speranța de a le determina să pună în aplicare măsuri de protecție a copiilor.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a evidențiat Rusia, atribuind apariția ei pe listă atacurilor împotriva civililor și sutelor de copii răniți de la începutul invaziei rusești în Ucraina în 2022.
„Sunt profund șocat de numărul mare de atacuri asupra școlilor și spitalelor și a personalului protejat, precum și de numărul mare de copii uciși și mutilați atribuit forțelor ruse și grupurilor armate afiliate”, a declarat Guterres în raport, potrivit AFP.
Human Rights Watch a salutat decizia ONU de a evidenția Rusia. „Secretarul general a publicat noua listă a rușinii pentru abuzurile împotriva copiilor. El a adăugat pe listă, pe bună dreptate, Rusia pentru teribilele tratamente aplicate copiilor ucraineni", a declarat Jo Becker, director de advocacy pentru drepturile copilului al grupului.
Raportul, care a fost dezvăluit presei înainte să fie publicat săptămâna viitoare, face un bilanț al numărului de copii victime ale atacurilor rusești, inclusiv 518 copii mutilați, 136 de copii uciși și 91 de cazuri de copii folosiți ca scuturi umane.
Raportul certifică, de asemenea, că 480 de atacuri au fost efectuate de forțele rusești asupra școlilor și spitalelor, în ciuda faptului că Rusia neagă că ar fi vizat civili în timpul invaziei.
Raportul oferă, de asemenea, cifre referitoare la violențele împotriva copiilor provocate de către forțele ucrainene. Este vorba despre 80 de copii uciși și 212 atacuri asupra școlilor și spitalelor atribuite trupelor ucrainene.
Numărul total al victimelor copii este de 477 de morți și 909 mutilați, ceea ce înseamnă că multe dintre decese și răniri nu sunt atribuite. Raportul ONU a subliniat, de asemenea, că în această sinteză nu este cuprins numărul mare de cazuri neraportate, deoarece ONU urmează criterii stricte pentru verificarea rapoartelor.
În raport ONU sunt prezentate, de asemenea, 91 de cazuri bine documentate de copii răpiți de către forțele armate ruse. Toți copiii răpiți au fost eliberați, deși persistă îngrijorarea că mai mulți copii ucraineni au fost răpiți sub pretextul unei campanii rusești de protejare a copiilor abandonați în zona de război.
Raportul reprezintă o continuare a presiunii internaționale asupra președintelui rus Vladimir Putin și a Mariei Lvova-Belova, comisarul Moscovei pentru drepturile copilului, în legătură cu deportarea ilegală a copiilor din Ucraina.
În martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare prin care Putin și Lvova-Belova sunt acuzați că sunt responsabili de deportarea ilegală a copiilor, ceea ce constituie o crimă de război. Kremlinul a respins mandatul, susținând că acesta este nul deoarece Rusia nu se află sub jurisdicția CPI. De asemenea, nici Ucraina nu este membră a CPI.