Linkuri accesibilitate

Opozantul rus Alexei Navalnîi este din nou anchetat pentru „extremism”


Alexei Navalnîi a apărut, din închisoare, la o audiere în tribunal la Vladimir, Rusia, 23 septembrie 2021.

Deși este în închisoare de la începutul anului, opozantul rus Aleksei Navalnîi este vizat de o nouă anchetă penală cu privire la „extremism”, o infracţiune care poate fi pedepsită cu până la zece ani de închisoare.

Investigaţia împotriva lui Navalnîi şi mai multor colaboratori apropiaţi ai acestuia are loc în urma alegerilor legislative, în care Partidul pro-Kremlin „Rusia Unită” a obţinut o victorie clară după ce majoritatea contracandidaților fuseseră excluși din cursă.

Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi nu au putut candida pentru că organizaţiile din care fac parte fuseseră interzise şi clasate drept „extremiste” încă din iunie.

Condamnat la doi ani şi jumătate închisoare, într-un dosar de fraudă pe care-l respinge drept motivat politic, Navalnîi şi aliaţii săi sunt acuzaţi de această dată de faptul că au „înfiinţat şi condus o rețea extremistă”. Este vorba de Fondul Luptei împotriva Corupţiei (FBK) şi de alte opt organizaţii.

Opozantul a fost inculpat, de asemenea, în august, pentru faptul că şi-ar fi îndemnat susţinătorii să comită „acte ilicite”, un delict care poate fi pedepsit cu trei ani de închisoare.

Potrivit Comitetului rus de anchetă, însărcinat cu principalele investigaţii penale în Rusia, Navalnîi a vrut, în perioada 2014-2021, ”să discrediteze organele de stat şi politica lor, să destabilizeze situaţia în regiune, să creeze o dorinţă de a protesta în rândul populaţiei şi să convingă opinia de necesitatea unei schmbări de putere prin violenţă”.

Potrivit anchetatorilor, manifestaţii ilegale pe care opozantul şi aliaţii să le organizau vehiculau „apeluri la acţiuni extremiste şi teroriste”.

Aceste acuzaţii – pasibile de zece ani de închisoare – îi vizează, de asemenea, pe doi aliaţi apropiaţi ai lui Navalnîi, şi anume Leonid Volkov şi Ivan Jdanov.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG