Linkuri accesibilitate

Opoziția din Belarus cheamă la grevă generală


 Grevă la combinatul Hroddna Azoth, Belarus, 26 octombrie 2020
Grevă la combinatul Hroddna Azoth, Belarus, 26 octombrie 2020

În Belarus ar urma să înceapă o grevă generală, la care a chemat lidera opoziției Svetlana Ținaohovskaia după ce Alexandr Lukașenka a refuzat să demisioneze pentru a permite organizata de noi alegeri prezidențiale, corecte și monitorizate de observatori internaționali. Duminică, 25 octombrie era data limită pusă de opoziție pentru demisia lui Lukașenka, acuzat că a falsificat alegerile prezidențiale din 9 august, pe care le-ar fi câștigat cu peste 80% din voturi.

Greva de protest a început la combinatul Hrodna Azoth, Balarus, 26 octombrie 2020.
Greva de protest a început la combinatul Hrodna Azoth, Balarus, 26 octombrie 2020.

Zeci de mii de persoane au ieșit duminică iar pe străzile de Minsk pentru a protestat iar poliția a reacționat din nou în forță cu grenade lacrimogene și arestări masive. Peste 200 de persoane au fost reținute, a informat organizația pentru drepturile omului „Viasna”. Spre deosebire de ultimele dăți, cele mai multe arestări nu au avut loc la Minsk, ci în provincie.

Țikahosvkaia i-a îndemnat pe belaruși să înceteze munca în întreprinderile de stat, să boicoteze magazinele de stat, să blocheze drumurile și să-și retragă banii din bănci.

În afara de demisia lui Lukașenka și organizarea de noi alegeri prezidențiale, opoziția mai cere și eliberarea tuturor deținuților politici.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG