Linkuri accesibilitate

Opt partide moldovene s-au plâns la Strasbourg că aleșii locali ar fi prigoniți de PAS | Moldovenii își fac rezerve de lumânări


Care au fost principalele știri din presa online din ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele, aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

 • Opt partide de opoziție moldovene din Platforma Agenda Comună s-au plâns la Consiliul Europei că primari și președinții de raioane sunt supuși diverse „forme de presiune” din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare în Republica Moldova. NewsMaker scrie că, aflat la Strasbourg, primarul Chișinăului, Ion Ceban, tot el și lider al formațiunii Mișcarea Alternativă Națională, a transmis Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei ceea ce el a numit „îngrijorări ale partidelor parlamentare și extraparlamentare” cu privire la „situația critică cu care se confruntă administrațiile publice locale din Moldova.” PAS a respins acuzațiile, afirmând că, dimpotrivă, interacțiunea cu primarii a devenit „una predictibilă și profesionistă.”
 • TV8 scrie despre acuzațiile procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo la adresa președintei Maia Sandu în ceea ce wl numește „fabricarea dosarului” său în baza căruia a fost suspendat din funcție. Potrivit lui Stoianoglo, Maia Sandu ar fi avut discuții la Kiev despre cazul său, iar anterior persoane din anturajul șefei statului s-ar fi deplasat în Ucraina pentru pregătirea unor falsificări. În replică la afirmațiile procurorului general suspendat, instituția prezidențială a precizat că „președinta Maia Sandu respinge categoric acuzațiile că ar fi avut, la Kiev, discuții pe cazul Stoianoglo.”
 • Profilul și averea magistratei Arina Ialanji, care va judeca dosarul lui Alexandr Stoianoglo ce vizează o pretinsă luare de mită de 60 de milioane de lei pentru punerea în libertate a lui Veaceslav Platon, sunt prezentate de jurnaliștii de la portalul Anticorupție. Magistrată la sediul Buiucani al Judecătoriei Chişinău, Arina Ialanji este fiica omului de afaceri Constantin Ialanji, originar, ca şi Stoianoglo, din Găgăuzia. Tatăl i-a donat o parte din afacere, dar şi un imobil de câteva milioane de lei, scriu jurnaliștii.
 • Autoritățile constituționale au solicitat convocarea unei întrevederi de lucru la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului. Decizia vine în contextul crizei energetice în vederea „identificării unor soluții pentru depășirea problemelor apărute recent”, scrie Ziarul de gardă. Sursa citează o declarație a Biroului politici de reintegrare în care se menționează că la discuții sunt invitați reprezentanți ai instituțiilor de profil de pe ambele maluri ale Nistrului, dar și reprezentanții mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri „5+2”. Recent, reprezentantul politic de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, a declarat la o întrevedere cu oficiali europeni că „toate discuțiile cu partea moldoveană nu aduc nici un rezultat bun pentru Transnistria.” Ignatiev a acuzat Chișinăul, potrivit Novostipmr, de abordări neconstructive și de neîndeplinire a angajamentelor pachetului „Berlin-plus”.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

 • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, una dintre cele mai virale știri de pe Facebook-ul moldovean este despre rezervele de lumânări, lanterne, candele și gaz lampant, pe care moldovenii au decis să și le facă pe fondul crizei energetice. Comercianții de la piața centrală din Chișinău spun că au crescut brusc prețurile la aceste mărfuri.
 • O altă știre care se bucură de interes pe Facebook este cea care relatează despre primele două sisteme de apărare antiaeriană NASAMS, livrate Ucrainei de către Statele Unite.
 • Popular pe Facebook este și reportajul Europei Libere despre câțiva medici care fac naveta de la Iași în orașul Ungheni, desfășurându-și activitatea la Spitalul raional.
 • Pe Instagram, de atenția publicului se bucură mulțumirile vicepremierului Andrei Spînu adresate primarului Chișinăului, Ion Ceban, pentru măsurile întreprinse în sensul economisirii energiei electrice.

 • 16x9 Image

  Eugen Urușciuc

  Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG