Linkuri accesibilitate

Optimismul lui Donald Trump față cu realitatea de fapt


Donald Trump la o conferință despre coronavirus la Casa Albă, Washington
Donald Trump la o conferință despre coronavirus la Casa Albă, Washington

Președintele Trump a rostit miercuri o alocuțiune referitoare la coronavirus și măsurile luate în America.

Optimismul lui Donald Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct



Săptămâni la rând, mesajele președintelui îndemnau la calm și sugerau, fără o baza științifică, că coronavirus este ceva trecător, o formă de gripă, care va dispărea odată cu sezonul rece. Ieri însă, Donald Trump a schimbat registrul comunicării, adaptându-l la realitatea că coronavirus este o afecțiune la dimensiuni planetare, cu peste 120 de mii de cazuri, în lume și peste 1,300 în Statele Unite.


Înainte de alocuțiune, medicul Anthony Fauci, Directorul Institutului pentru Boli Infecțioase spusese la Congres că nu poate să anticipeze câte persoane se vor mai îmbolnăvi și nici numărul de morți și că acestea depind de măsurile care vor fi luate. Cu acest gând a fost așteptată alocuțiunea președintelui. El a anunțat interzicerea călătoriilor, în America ale cetățenilor străini, din țările europene Schengen. În discurs a spus că interdicția include și comerțul, dar într-un mesaj tweeter, imediat după aceea, s-a contrazis, scriind că este vorba doar despre persoane.

Ceea ce a lipsit din alocuțiune este descrierea adecvată a ceea ce ar putea urmă


În discursul televizat de circa zece minute, Trump nu a mai bagatelizat pericolul, ci l-a descris aproape de adevărată să dimensiune. Dar dincolo de auto-felicitările pentru prestația administrației sale și dincolo de prezentarea unor măsuri care să susțină economia și pe cei afectați, ceea ce a lipsit din alocuțiune este descrierea adecvată a ceea ce ar putea urmă. Și există indicii, în această privința, din cele peste 100 de țări unde sunt cazuri de coronavirus. El nu a explicat nici situația precară cu testarea celor cu simptome, aspect în care guvernul federal a eșuat până acum. Odată cu mai multe teste, vor apărea și mai multe cazuri și ceea ce i-ar fi liniștit pe americani este să știe la ce ar trebui să se aștepte, în cazuri plauzibile sau chiar extreme. Modelul de care medici de aici se tem este Italia, unde numărul mare de cazuri a paralizat sistemul medical din nordul țării, doctorii având de făcut opțiuni foarte dure. Este posibil să fie nevoie de blocaje generalizate pentru că tendința de creștere a numărului de cazuri să fie pusă în revers.

Doctorul Faucci spusese la Congres că situația în America se înrăutățește. Președintele a oferit sfaturi practice și a rămas pe ansamblu optimist, afirmând că probabilitatea infectării este redusă, dar discursul său nu a fost în măsură să liniștească o populație din ce în ce mai îngrijorată și un sistem, care nu este echipat să facă față unei contaminări majore. Și dacă discursul președintelui nu a fost un suficient semnal de alarmă, actorul Tom Hanks a scris pe tweeter că el și soția lui au coronavirus în Australia, unde urmează tratament. La fel și un jucător e basket profesionist de la Utah Jazz, urmarea fiind că NBA a suspendat competiția pe termen nedefinit.

XS
SM
MD
LG