Linkuri accesibilitate

Până unde se relaxează România


Masca de unică folosință pusă pe fața unei statui din Timișoara
Masca de unică folosință pusă pe fața unei statui din Timișoara

România elimină restricțiile pentru 17 state începând din 15 iunie, pe baza propunerii Institutului Național de Sănătate Publică. 

Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria sunt statele aflate pe lista verde a autorităților române. Cei care vin din aceste state nu mai trebuie să stea în izolare sau în carantină, dacă nu au simptome care să indice o posibilă infectare cu Covid-19.

Pentru aceste țări se reiau și cursele aeriene, în condițiile stării de alertă și măsurilor specifice care se dezbat în Parlamentul de la București.

Social-democrații români au anunțat că nu vor susţine prelungirea stării de alertă cu mai mult de 15 zile, deși președintele și liberalii care se află la guvernare au argumentat necesitatea menținerii stării de alertă și, deci, a unor măsuri care să prevină răspândirea epidemiei. În momentul în care starea de alertă să ridică definitiv relaxarea devine totală și se revine practic la situația dinaintea epidemiei.

Lista cu statele dinspre care se poate călători în România va fi actualizată la fiecare început de săptămână, astfel încât numărul țărilor considerate verzi poate crește sau scădea.

Deocamdată, măsurile de relaxare care au intrat în vigoare începând cu astăzi presupun, între altele, că numărul celor care pot face sport sau pot ieși împreună crește la șase și se deschid mall-urile. Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane, în vreme ce evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane, potrivit hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 166 de noi infecții, ceea ce înseamnă o scădere importantă după ce ieri s-a atins un record al perioadei, cu 320 de cazuri noi. Scăderea este direct proporțională cu numărul mic de testări făcute, sub 4.000 față de cele circa 8.000 duminică și 10.000 sâmbătă.

Până astăzi au murit în România 1.427 de persoane diagnosticate cu coronavirus.

XS
SM
MD
LG