Linkuri accesibilitate

Până la sfârșitul lunii, UE ar putea decide o misiune civilă pentru R. Moldova (Welt am Sonntag)


Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la Davos
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la Davos

UE este în curs de a planifica o misiunea civilă în R. Moldova, relatează ediția de duminică a cotidianului german Die Welt.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) lucrează în prezent la un așa-numit concept de gestionare a crizelor pentru R. Moldova, care va fi finalizat luna aceasta. În concept, experții europeni dezvoltă propuneri pentru dimensiunea, profilul și mandatul misiunii planificate, care trebuie apoi aprobate în unanimitate de toate guvernele implicate.

„Există evident voința de a trimite o misiune civilă în Moldova”, a declarat pentru Welt am Sonntag un diplomat UE, apropiat discuțiilor.

Alături de Polonia, Țările Baltice, Suedia, Cehia, Portugalia, România și Danemarca, Germania este unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului. Diplomații se așteaptă ca noua misiune să înceapă „la începutul verii”.

În cadrul misiunii, relatează Welt am Sonntag, țările membre ar urma să trimită consilieri care să lucreze, alături de autoritățile moldovene, la întărirea justiției, poliției și serviciilor vamale, în general la „înființare a unui sector de securitate eficient.” În plus, UE dorește să trimită experți care să ajute Moldova în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformarii.

Sunt două din domeniile vulnerabile menționate și de președinta Maia Sandu la Conferința Internațională de Securitate de la Munchen, din februarie.

Welt am Sonntag reamintește că R. Moldova a cerut Uniunii Europene, prin ministrul de externe Nicu Popescu, și sprijin pentru modernizarea apărării aeriene precum și crearea unei liste pentru sancționarea oligarhilor autohtoni, care ajută Rusia să destabilizeze R. Moldova.

Recent, într-un interviu cu Europa Liberă, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, preciza că nu există niciun mecanism pentru impunerea de sancțiuni într-o țară care nu este membră UE, dar „între statele membre are loc acum o discuție dacă pot sau nu fi stabilite sancțiuni pentru oligarhii care ar ajuta Rusia să destabilizeze R. Moldova”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG