Linkuri accesibilitate

Papa Francisc se pregăteșe de o nouă întâlnire cu Patriarhul Kiril al Rusiei 


Papa Francisc l-a primit în audiență pe Mitroplitul Antonie, al doilea cel mai important ierarh din Biserica Ortodoxă Rusă, înainte de a se întâlni eventual cu Patriahul Kiril, luna viitoare, cu ocazia unei reuniuni a liderilor diverselor confesiuni, în Kazahstan (13-15 septembrie).

A fost prima întâlnire cu Mitropolitul Antonie, propulsat în ierarhia bisericească după demiterea surprinzătoare, la începutul lunii iunie, a Mitropolitului Ilarion din funcția de președinte al Departamentului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei.

Demiterea lui Ilarion, considerat până atunci un apropiat al Patriarhului, a fost provocată de disensiunile privind invazia Rusiei în Ucraina, pe care Kiril o susține cu entuziasm. Motiv pentru care era pe punctul să fie pus și pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

La sfârșitul lunii mai, șefii Bisericilor ortodoxe ucrainene afiliate Bisericii Ortodoxe Ruse au anunțat că taie legăturile cu Patriarhia Rusă din cauza poziției lui Kiril.

Iar în iunie, Papa – care a condamnat războiul din Ucraina drept „un act crud și gratuit de agresiune” – a renunțat la o întrevedre cu Patriarhul Kiril, la sfatul corpului diplomatic al Vaticanului, relatează Reuters.

Francisc și Kiril s-au întâlnit în Cuba, în 2016. A fost prima întâlnire între un Papă și un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă din 1054.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG