În Georgia, rezultatele aproape finale ale alegerilor locale arată că partidul de guvernământ ar fi cu mult înaintea opoziției, pe fundalul unor tensiuni politice ridicate, acuzații de fraudă și declarații de revendicare a victoriei din partea principalilor concurenți.
Comisia Electorală Centrală a anunțat duminică, a doua zi după scrutin, rezultatele preliminare, după numărarea buletinelor în toate cele 3.743 de secții de votare, cu excepția uneia, și potrivit cărora partidul de la guvernare Visul Georgian ar avea circa 47% din sufragii, iar principala formațiune de opoziție Mișcarea Națională Unită, înființată de fostul președinte Mihail Saakașvili, a obținut aproximativ 30%. O a treia formațiune – „Pentru Georgia” – a obținut aproape 8%. Celelalte voturi le-au împărțit restul de 48 de concurenți.
În alegerile pentru primăria capitalei Tbilisi și în alte câteva orașe importante - Batumi, Kutaisi, Poti și Rustavi – ar putea avea loc un al doilea tur, după ce niciunul din candidați nu a acumulat majoritatea.
Președinta țării Salome Zurabișvili a declarat că alegerile s-au desfășurat într-un mod calm, echitabil, sigur și competitiv.
Alegerile locale de pe 2 octombrie s-au desfășurat totuși într-o atmosferă extrem de polarizată și au fost privite ca un referendum pentru guvernarea „Visului Georgian”. Dacă partidul de guvernământ ar fi obținut mai puțin de 43% la acest scrutin, anul viitor ar fi urmat să aibă loc alegeri anticipate, potrivit unui acord între putere și opoziție mediat de Uniunea Europeană, dar anulat însă între timp de „Visul Georgian”.
Tensiunile au crescut odată cu arestarea fostului președinte și fondator al Mișcării Naționale Unite, Mihail Saakașvili, vineri, care s-a întors în Georgia din autoexil pentru a sprijini opoziția. Fostul lider georgian a fost condamnat în lipsă de un tribunal din Tbilisi la 9 ani de închisoare, în 2018, pentru abuz de putere, condamnare despre care Saakașvili spune că este motivată politic.
O misiune a observatorilor OSCE a declarat că alegerile au fost „afectate de acuzații consecvente și larg răspândite de intimidare și cumpărare de voturi, presiuni asupra candidaților și alegătorilor și de reguli de joc neuniforme”, deși candidații au putut să facă campanie în mod liber.
Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a îndemnat puterea și opoziția din Georgia să dea dovadă de reținere și să respecte supremația legii în legătură cu întoarcerea în țară a fostului președinte Mihail Saakașvili și arestarea sa.
Grupul conservatorilor și reformiștilor din Parlamentul European și-a exprimat profunda îngrijorare referitor la arestarea lui Saakașvili și a cerut eliberarea sa imediată. Saakașvili a fost lipsit de cetățenia georgiană, dar a obținut-o pe cea ucraineană și locuiește în Ucraina, unde deține funcții în administrația de la Kiev.