Linkuri accesibilitate

Partidul Socialiștilor pierde un deputat. Pro Moldova se întărește


Fostul deputat socialist Ștefan Gațcan, de marți, 30 iunie 2020, membru al Partidului „Pro Moldova”.
Fostul deputat socialist Ștefan Gațcan, de marți, 30 iunie 2020, membru al Partidului „Pro Moldova”.

Vlad Plahotniuc își creează un cap de pod foarte serios pentru a prelua controlul unei majorități parlamentare după alegerile prezidențiale, indiferent cine le va câștiga.

Partidul socialiștilor aflat la guvernare în R. Moldova a pierdut azi un prim deputat, odată cu plecarea din grupul său parlamentar a lui Ștefan Gațcan. Medic de profesie, acesta a obținut mandatul cu doar trei luni în urmă, după o victorie dificilă în circumscripția Hâncești, iar acum, anunțându-și aderarea la grupul Pro Moldova al lui Andrian Candu, Gațcan lasă de înțeles că ar fi nemulțumit de cum luptă guvernarea cu coronavirusul, în timp ce foștii lui colegi de fracțiune îl acuză că s-ar fi lăsat mituit. În acest moment, socialiștii deja nu mai au de ceva vreme majoritate parlamentară, după multiple plecări similare din partidul democrat. Ce schimbă totuși această nouă mutare?

Partidul Socialiștilor pierde un deputat. Pro Moldova se întărește
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:56 0:00
Link direct

Luați aparent prin surprindere, socialiștii au făcut declarații dure la adresa deputatului. Mai întâi într-un briefing, apoi chiar într-o mică acțiune de protest organizată în fața instituției medicale conduse de Gațcan, mai mulți deputați socialiști l-au numit „trădător”, i-au imputat că ar fi luat bani de la Plahotniuc și i-au cerut să renunțe la mandat.

Socialistul Vlad Bătrîncea spunea: „Acesta mandat aparține partidului, de aceea că noi v-am făcut deputat în parlament. Am făcut noi campanie în locul dvs. la Hâncești.”

Până acum, coaliția majoritară a fost părăsită de aproape douăzeci de deputați, dar prima dată de unul din grupul socialiștilor. Fiind prima lovitură de acest fel pentru socialiști, plecarea pare cu atât mai greu de suportat pentru ei cu cât demonstrează că nici monolita până acum fornațiune a socialiștilor condusă neformal de președintele Igor Dodon nu este ferită de riscul părăsirii de deputați.

Pro Moldova, care i-a absorbit pe majoritatea dintre aleșii plecați din coaliția guvernamentală, inclusiv pe Gațcan, nu ascunde că își propune ca obiectiv imediat dărâmarea guvernului Chicu. De aceea, are rost întrebarea dacă și cum plecarea lui Gațcan spre formațiunea lui Candu este legată de acest obiectiv?

Iată viziunea lui Valeriu Pașa, analistul și activistul civic de la comunitatea WatchDog.md: „În primul rând, tot ce se întâmplă astăzi este exclusiv rezultatul miopiei politice, neseriozității și neprofesionalismului lui Igor Dodon. El singur s-a băgat în această capcană atunci când în toamna anului trecut, în loc să meargă la provocarea alegerilor anticipate așa cum a promis de nenumărate ori, a făcut coaliție cu oamenii lui Plahotniuc, fără să ia în clacul riscurile - a considerat că va fi el șeful. Iar acum i s-a arătat locul, pentru că el nu are capacitatea să preea controlul și conducerea sistemului construit de Vlad Plahotniuc, iar Vlad Plahotniuc își creează un cap de pod foarte serios pentru a prelua controlul unei majorități parlamentare după alegerile prezidențiale, indiferent cine le va câștiga, dar în special dacă Igor Dodon le va pierde.

Nu pentru viitorul strălucit al lui Andrei Năstase sau altui politician din opoziție face Plahotniuc aceste jocuri

Și iluziile cu care se amăgesc unii, în special liderii Platformei DA - și nu înțeleg de ce acest scenariu nu este negat vehement de cei din PAS - că ei ar putea să-și facă o majoritate cu voturile lui Vlad Plahotniuc și asta le va aduce fericirea politică, îi va duce la pierzanie. Pentru că nu pentru viitorul strălucit al lui Andrei Năstase sau altui politician din opoziție face Plahotniuc aceste jocuri. O face exclusiv în interes propriu și eu cred că după prezidențiale, iar dacă va avea posibilitate și mai devreme, el o să încerce să-și creeze propria majoritate de 51 de deputați care să-i fie subordonată anume lui - fără PAS, fără DA, fără PSRM, probabil cu PD, că e oricum un partid balama care va sta cu cei de la putere. ”

Lipsit de sprijin parlamentar, guvernul Chicu, dacă și nu a fost deocamdată demis, e din cauza, spun analiștii, refuzului fostei prim-ministre Maia Sandu de a contribui la această demitere, fără perspective clare de adunare a unor forțe politice pro-europene, axate la fel ca PAS pe lupta cu corupția, în jurul unui nou executiv, fie și de sacrificiu, care să lupte cu epidemia cel puțin până la viitoarele scrutine electorale. Ce va face PAS-ul condus de Maia Sandu acum, sau în perspectivă mai lungă, eventual când Pro Moldova se va mai completa cu niște deputați?

Iată răspunsul la această întrebare a jurnalistului și analistului politic, Igor Volnițchi: „Pentru PAS ar fi mult mai bine ca situația să rămână neschimbată – Andrei Năstase și echipa sa să rămână acolo unde sunt, să nu fie eventualul vot comun cu grupul Șor și Pro Moldova, guvernul să rămână asociat puternic cu președintele Dodon, ca să fie posibil de speculat în prezidențiale pe greșelile lui, trecându-i-le în cârcă lui Dodon. Dar totodată PAS e cu ochii și pe Curtea Constituțională – dacă ea va zice că e posibil să se organizeze anticipate în aceeași zi cu prezidențialele, PAS își poate schimba poziția, pentru că o asemenea conjunctură este foarte favorabilă pentru PAS - Maia Sandu va participa la prezidențiale și, din postura de locomotivă, își va putea trage în sus partidul, iar drept urmare prezența parlamentară a PAS ar putea fi dublă față de ce au ei acum. De aceea, zic: până la decizia Curții, PAS e avantajat de ceea ce e în prezent. Dacă Curtea va admite posibilitatea prezidențialelor concomitent cu anticipatele, PAS își poate schimba poziția.”

Momentul declanșării anticipatelor - cel de-al doilea scenariu luat, alături de demiterea guvernului Chicu, în calcul la ora actuală de analiști – depinde în mare măsură de Curtea Constituțională, care are pe masă două sesizări la această temă, una de la socialiști și alta de la un deputat din PAS.

Previous Next

XS
SM
MD
LG