Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, R. Moldova și Bosnia–Herțegovina, și desemnarea Georgiei drept țară-candidată la aderare.
La Tbilisi, președinta pro-europeană a Georgiei, Salome Zurabișvili, a salutat recomandarea Bruxelles-ului.
„Mă bucur alături de poporul Georgiei și salut recomandarea pozitivă a Comisiei UE de a acorda statutul de candidat”, a scris Zurabișvili pe X, fostul Twitter.
Zurabișvili i-a îndemnat pe georgieni să se adune la un miting pro-UE în fața palatului prezidențial din Tbilisi, miercuri seară, „pentru a spune încă o dată că viitorul nostru nu este cu Rusia”.
Explainer// Rikard Jozwiak, corespondentul Europei Libere pentru probleme europene, analizează anunțul Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina, și oferirea statutului de țară candidat pentru Georgia.
Recomandarea Comisiei Europene a fost salutată și de premierul georgian, Irakli Garibașvili, drept „un statut pe care georgienii îl merită”, deși este cunoscut pentru linia sa mai degrabă pro-rusă.
Luna trecută, Visul Georgian, partidul de guvernământ al premierului, a încercat să o demită pe președinta Zurabișvili, sub acuzația că și-ar fi depășit prerogativele constituționale, când a mers într-un turneu european, gândit să promoveze tocmai ambițiile Georgiei de euro-integrare. Tentativa a eșuat în Parlament.
Georgia a solicitat aderarea la UE împreună cu Ucraina și Moldova, la scut timp după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.
Integrarea în Uniunea Europeană și NATO sunt înscrise în constituția Georgiei și se bucură, conform sondajelor de opinie, de sprijinul a peste 80% din populația țării.
Decizia finală privind deschiderea negocierilor de aderare sau statutul de țară candidată revine liderilor UE și este așteptată la summit-ul din decembrie.