Linkuri accesibilitate

„Pasul potrivit”: președintele Zelenski salută recomandarea Comisiei Europene


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost într-o vizită la Kiev în ajunul publicării raportului CE. Pe 4 noiembrie, a ținut o conferință de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost într-o vizită la Kiev în ajunul publicării raportului CE. Pe 4 noiembrie, a ținut o conferință de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Astăzi, istoria Ucrainei și a întregii Europe a făcut pasul potrivit”, a scris Volodimir Zelenski pe Telegram. „Țara noastră trebuie să fie în Uniunea Europeană”, a spus liderul de la Kiev.

Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, R. Moldova și Bosnia–Herțegovina, și desemnarea Georgiei drept țară-candidată la aderare.

La Tbilisi, președinta pro-europeană a Georgiei, Salome Zurabișvili, a salutat recomandarea Bruxelles-ului.

„Mă bucur alături de poporul Georgiei și salut recomandarea pozitivă a Comisiei UE de a acorda statutul de candidat”, a scris Zurabișvili pe X, fostul Twitter.

Zurabișvili i-a îndemnat pe georgieni să se adune la un miting pro-UE în fața palatului prezidențial din Tbilisi, miercuri seară, „pentru a spune încă o dată că viitorul nostru nu este cu Rusia”.

Explainer// Rikard Jozwiak, corespondentul Europei Libere pentru probleme europene, analizează anunțul Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina, și oferirea statutului de țară candidat pentru Georgia.
Explainer: Cum se poate citi raportul Comisiei Europene privind extinderea?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00

Recomandarea Comisiei Europene a fost salutată și de premierul georgian, Irakli Garibașvili, drept „un statut pe care georgienii îl merită”, deși este cunoscut pentru linia sa mai degrabă pro-rusă.

Luna trecută, Visul Georgian, partidul de guvernământ al premierului, a încercat să o demită pe președinta Zurabișvili, sub acuzația că și-ar fi depășit prerogativele constituționale, când a mers într-un turneu european, gândit să promoveze tocmai ambițiile Georgiei de euro-integrare. Tentativa a eșuat în Parlament.

Georgia a solicitat aderarea la UE împreună cu Ucraina și Moldova, la scut timp după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Integrarea în Uniunea Europeană și NATO sunt înscrise în constituția Georgiei și se bucură, conform sondajelor de opinie, de sprijinul a peste 80% din populația țării.

Decizia finală privind deschiderea negocierilor de aderare sau statutul de țară candidată revine liderilor UE și este așteptată la summit-ul din decembrie.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG