Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Facultăți fără studenți și moldoveni sancționați de SUA


În anul I de studii, la facultatea de fizică de la USM, sunt înscriși doar șase studenți, dintre care patru frecventează orele. Februarie 2024.
În anul I de studii, la facultatea de fizică de la USM, sunt înscriși doar șase studenți, dintre care patru frecventează orele. Februarie 2024.

În acest episod, discutăm despre criza de studenți în R. Moldova, despre noile sancțiuni americane care i-au vizat și pe unii cetățeni moldoveni, dar și despre continuarea sprijinului UE pentru Ucraina.

Facultăți fără studenți și moldoveni sancționați de SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Statele Unite ale Americii au anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei după moartea în închisoare a opozantului rus Alexei Navalnîi, dar și în legătură cu războiul din Ucraina care a intrat în cel de al treilea an.

Sancțiunile americane vizează peste 500 de persoane fizice și entități din domeniile financiar, militar-industrial, energetic și alte sectoare, precum și companii din țări terțe care ajută Rusia să ocolească sancțiunile, să se înarmeze sau să cumpere mărfuri cu destinație multiplă.

Un pachet similar de sancțiuni a adoptat și Uniunea Europeană.

Pe lista sancțiunilor americane a fost inclusă acum și compania rusă S7 Engineering, specializată în întreținerea tehnică și reparația aeronavelor, o companie cu care în ultimi ani au colaborat și câteva firme din Republica Moldova. Colegul nostru Denis Dermenji a aflat că, în ciuda sancțiunilor occidentale, trei companii moldovene au intermediat livrări de piese, în valoare de milioane de dolari, pentru flota de avioane din Rusia, stârnind îngrijorarea partenerilor occidentali ai Chișinăului.

Alte teme ale ediției din 27 februarie:

  • Numărul studenților în Moldova scade de la an la an - o situație agravată de declinul demografic și migrație. La admitere, în topul preferințelor continuă să rămână dreptul, științele economice, medicina și IT-ul. Mai puțin solicitate ar fi specialitățile cu profil real. Există însă și facultăți la care s-au înscris doar câțiva studenți, deși necesitatea specialiștilor în aceste domenii este stringentă. Un exemplu în acest sens poate fi Facultatea de fizică și inginerie a Universității de Stat din Moldova, unde colega noastră Liuba Maxim a fost și a realizat un reportaj video pe această temă.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că alianța militară nu intenționează să trimită trupe de luptă în Ucraina. Anunțul a urmat reuniunii de la Paris de luni, unde mai mulți lideri europeni au discutat despre nevoia de sprijin pentru Kiev, la începutul celui de-al treilea an de război, în timp ce asistența americană de câteva zeci de miliarde de dolari rămâne blocată în Congres. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus la reuniunea de la Paris că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina „nu ar trebui exclusă”. Marți însă mai multe state aliate s-au distanțat de această idee.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG