Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Găgăuzii încep să-și dea seama ce înseamnă să fii prieten cu Șor


Dmitri Constantinov, Președintele Adunării Populare din UTA Găgăuzia.
Dmitri Constantinov, Președintele Adunării Populare din UTA Găgăuzia.

În acest episod, discutăm despre cum victoria candidatei Partidului Șor la alegerile pentru postul de bașcan al Găgăuziei a complicat viața multor politicieni experimentați din autonomie, dar și despre ceea ce pare să fie primul caz de hărțuire sexuală ieșit la iveală în lumea teatrului moldovean.

La 19 august, regiunea autonomă găgăuză din sudul Moldovei a marcat a 33-a aniversare a proclamării „republicii” pe fondul unor eșecuri repetate ale bașcanului nou ales de a constitui noile structuri executive de la Comrat.

Între timp, au continuat schimburile retorice de avertismente cu conducerea centrală de la Chișinău, pe care spicherul legislativului găgăuz, Dmitrii Konstantinov, de pildă, a acuzat-o că ar contribui la erodarea autonomiei găgăuze, despre care a spus că ar fi rămas doar „pe hârtie”, astfel încât regiunea este confundată voit de unii cu un raion, de pildă cu Leova învecinată. Reproșul lui Constantinov vine dintr-un interviu acordat colegului nostru Denis Dermenji, care urmărește în aceste zile, încă mai atent ca de obicei, evoluțiile din regiunea găgăuză...

Găgăuzii încep să-și dea seama ce înseamnă să fii prieten cu Șor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 23 august:

  • În premieră, o actriță din R. Moldova acuză un regizor de hărțuire sexuală; potrivit informațiilor furnizate Europei Libere, regizorul de origine lituaniană Linas Zaikauskas a încercat să profite de poziția lui dominantă în teatru în scopuri sexuale, invocând inclusiv pretinse „metode noi” de regie;
  • Un analist politic american intervievat de Europa Liberă, Brian Whitmore, de la institutul Atlantic Council, crede că după ce va fi învinsă de Ucraina, Rusia va trece printr-un moment de mari schimbări;
  • În multe democrații europene își continuă ascensiunea forțele populiste de dreapta, care își agită de obicei simpatizanții cu mesaje conservatoare. În unele țări europene, în frunte cu Germania și Austria, ascensiunea dreptei intolerante capătă accente mai sinistre decât în altele, datorită experienței istorice a țărilor respective.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG