Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Încă un diplomat rus expulzat din Moldova, promisiuni de consolidare a rezilienței pe agenda summit-ului UE


Diplomația moldoveană și-a exprimat protestul față organizarea alegerilor prezidențiale ruse în regiunea transnistreană, în pofida interdicției Chișinăului.
Diplomația moldoveană și-a exprimat protestul față organizarea alegerilor prezidențiale ruse în regiunea transnistreană, în pofida interdicției Chișinăului.

În acest episod, aflați de ce Chișinăul a expulzat încă un angajat al ambasadei ruse, ce se știe despre elicopterul care a ars la Tiraspol, și de ce chestiunea extinderii UE ar putea să nu fie una prioritară la următorul summit al liderilor europeni.

Încă un diplomat rus expulzat din Moldova, promisiuni de consolidare a rezilienței pe agenda summit-ului UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Ministerul moldovean de externe a cerut expulzarea unui angajat al ambasadei ruse la Chișinău. Marți, 19 martie, ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, a fost convocat la minister pentru a i se aduce la cunoștință că un colaborator al său a fost declarat persona non grata. Totodată, diplomația moldoveană și-a exprimat protestul față de faptul că, duminica trecută, Moscova a organizat alegerile prezidențiale ruse și în regiunea separatistă transnistreană, sfidând interdicția Chișinăului.

Într-o primă reacție, Oleg Vasnețov a declarat presei ruse că Moscova va răspunde „pe măsură” la decizia Chișinăului.

Rusia a deschis șase secții de votare în Transnistria, unde ar fi votat peste 46 de mii de deținători de pașapoarte rusești, din cei 250 de mii câți ar locui în regiune - marea majoritate a cărora (97%) votând pentru Vladimir Putin.

În ziua scrutinului, presa oficială din stânga Nistrului a relatat și despre un incident care s-ar fi produs pe aerodromul de la Tiraspol - distrugerea unui elicopter militar al așa-zisei armate transnistrene. Administrația separatistă a regiunii a spus că elicopterul ar fi fost atacat de o dronă. Pretinsul atac însă nu a fost confirmat nici la Chișinău, nici la Kiev. Ce se știe despre distrugerea elicopterului pe aerodromul de lângă Tiraspol?

Alte teme ale ediției din 19 martie:

  • Ministerul educației de la Chișinău a decis să ofere anul acesta burse de merit pentru elevii și studenții de etnie romă. Programul de burse ar avea menirea, în primul rând, să-i încurajeze pe tinerii romi să-și continue studiile. Bursele au început să fie oferite din luna ianuarie, beneficiarii fiind selectați în baza unui concurs. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, doar un procent din etnicii romi din Moldova au studii superioare. Cea mai mare problemă rămâne școlarizarea copiilor romi, chiar dacă în ultimii ani s-au făcut progrese. Corespondenta Europei Libere, Liuba Maxim, a vizitat orașul Drochia și a realizat un reportaj video la liceul unde învață mai mulți elevi de etnie romă, care au fost admiși în programul de burse guvernamentale.
  • Liderii Uniunii Europene se vor întruni la Bruxelles, pe 21-22 martie, la un summit axat pe sprijinul pentru Ucraina. Proiectul declarației arată că și Republicii Moldova i se va promite sprijin de securitate. Dar chestiunea negocierilor de aderare cu cele două țări rămâne, la acest summit, în plan secund.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG