Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul unei legi care instituie, în premieră, votul prin corespondență. Dar nu pentru toți alegătorii din străinătate, deocamdată, ci numai pentru cei din Statele Unite și Canada. Autorii proiectului spun că, în a doua lectură, lista țărilor ar putea fi extinsă.
Inițiativa aparține președintei Maia Sandu, care a anunțat la sfârșitul lunii februarie că și-ar dori ca, la alegerile prezidențiale și referendumul pro-european din toamnă, cetățenii din diaspora să poată vota prin corespondență, în special cei din țările unde distanțele până la secțiile de votare sunt foarte mari.
Proiectul a stârnit deja critici aspre și proteste ale opoziției, care a anunțat că îl va ataca la Curtea Constituțională. Dezbaterile furtunoase din ședința în plen le-a urmărit cu atenție colega noastră Nadejda Coptu, specializată în justiție și redactor la pagina de limbă rusă a Europe Libere.
Alte teme ale ediției din 21 martie:
- În Republica Moldova, tinerii se declară mai fericiți decât vârstnicii. Este o situație atestată, de altfel, în cele mai multe țări din Europa Centrală și de Est. Așa susține, cel puțin, un nou studiu realizat cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite, dat publicității pe 20 martie, de Ziua internațională a Fericirii. Pe ce loc s-a situat Moldova în clasament anul acesta, și ce țări se află în topul mondial al fericirii?
- Un referendum pro-european, concomitent cu alegeri prezidențiale? Opiniile comentatorilor politici Nicolae Negru și Igor Boțan.
Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.