Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Votul prin corespondență, aprobat în prima lectură. Opoziția susține că proiectul „deschide calea” falsificării alegerilor


Zeci de moldoveni din diaspora stau la coadă pentru a vota la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, Strasbourg, Franța.
Zeci de moldoveni din diaspora stau la coadă pentru a vota la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, Strasbourg, Franța.

În ediția de astăzi, discutăm despre proiectul de lege care instituie, în premieră, votul prin corespondență pentru cetățeni moldoveni din diaspora, dar și despre ultimul top al celor mai fericite țări din lume.

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul unei legi care instituie, în premieră, votul prin corespondență. Dar nu pentru toți alegătorii din străinătate, deocamdată, ci numai pentru cei din Statele Unite și Canada. Autorii proiectului spun că, în a doua lectură, lista țărilor ar putea fi extinsă.

Inițiativa aparține președintei Maia Sandu, care a anunțat la sfârșitul lunii februarie că și-ar dori ca, la alegerile prezidențiale și referendumul pro-european din toamnă, cetățenii din diaspora să poată vota prin corespondență, în special cei din țările unde distanțele până la secțiile de votare sunt foarte mari.

Proiectul a stârnit deja critici aspre și proteste ale opoziției, care a anunțat că îl va ataca la Curtea Constituțională. Dezbaterile furtunoase din ședința în plen le-a urmărit cu atenție colega noastră Nadejda Coptu, specializată în justiție și redactor la pagina de limbă rusă a Europe Libere.

Alte teme ale ediției din 21 martie:

  • În Republica Moldova, tinerii se declară mai fericiți decât vârstnicii. Este o situație atestată, de altfel, în cele mai multe țări din Europa Centrală și de Est. Așa susține, cel puțin, un nou studiu realizat cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite, dat publicității pe 20 martie, de Ziua internațională a Fericirii. Pe ce loc s-a situat Moldova în clasament anul acesta, și ce țări se află în topul mondial al fericirii?
  • Un referendum pro-european, concomitent cu alegeri prezidențiale? Opiniile comentatorilor politici Nicolae Negru și Igor Boțan.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG