Linkuri accesibilitate

Tinerii din R. Moldova și Europa de Est, mai fericiți decât bătrânii. Situație inversă în țările dezvoltate


Întrebare retorică pe un stâlp la Chișinău.
Întrebare retorică pe un stâlp la Chișinău.

În R. Moldova, tinerii se declară mai fericiți decât bătrânii, situația fiind valabilă pentru majoritatea țărilor din Europa de Est și Centrală, arată un studiu sprijinit de ONU și dat publicității la 20 martie, de Ziua Internațională a fericirii.

Studiul World Happiness Report care se bazează pe sondaje de opinie ale Gallup plasează Republica Moldova în acest an pe locul 71, în scădere față de 2023, când se afla pe locul 63.

La nivel regional, România se află pe locul 32, în timp ce Ucraina aflată în război și cu o partea a teritoriului ocupat de Rusia se clasează pe locul 105. Rusia este pe locul 72, imediat după R. Moldova.

Pentru al șaptelea an consecutiv, Finlanda deschide topul mondial al fericirii, fiind urmată de Danemarca, Islanda și Suedia. La polul opus, ultimele locuri au fost ocupate de Afganistan și Liban.

Una din marile noutăți ale acestui top este lipsa pentru prima dată a Statelor Unite din topul celor 20 „mai fericite țări” din lume, de la prima publicare a acestuia din 2012.

Situația se datorează numărului tot mai mare de americani cu vârsta de sub 30 de ani, care se declară nefericiți, scrie Reuters. Anul trecut, SUA se aflau pe locul 15, iar în clasamentul actual au ajuns pe locul 23.

Cum și de ce este măsurată fericirea

Clasamentul este alcătuit în urma unor sondaje în care oamenii din țările cercetate sunt întrebați cât de bine cred ei că trăiesc acum, pe o scară de la 0 la 10, în care 10 reprezintă cea mai bună viață pe care și-o pot imagina.

Dar răspunsurile despre percepția oamenilor sunt apoi coroborate cu date mai obiective, ca mărimea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, mărimea asistenței sociale, speranța de viață sănătoasă, dar și alte date despre gradul de libertate, de generozitate și corupție din țările lor.

Scopul studiului este să sprijine obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, care spun că nivelul de fericire al propriilor cetățeni trebuie să fie un criteriu după care guvernele își formulează politica în diferite domenii.

Spune-mi câți ani ai și de unde ești și-ți voi spune cât de fericit ar trebui să fii în 2024

Segregate de categorii de vârstă, datele sondajului arată că tinerii de până la 30 de ani sunt mai fericiți în R. Moldova decât concetățenii lor mai în vârstă. Dacă s-ar lua în calcul doar răspunsurile tinerilor, R. Moldova ar ocupa locul 29 în clasamentul mondial al fericirii, înaintea unor țări precum Marea Britanie, Italia, Germania sau Franța.

Bătrânii cu vârsta de 60 de ani și peste, se declară mai nefericiți, iar în acest top, R. Moldova se clasează pe locul 86, la nivel cu țări precum Armenia, Tadjikistan sau Congo.

O situație asemănătoare se mai observă în Bulgaria și Serbia, țări care au înregistrat cea mai mare creștere în acest clasament. De altfel, cele mai mari îmbunătățiri în clasamentul din acest an au fost raportate în rândul fostelor țări comuniste din Europa Centrală și de Est.

„Slovacia, Cehia și Lituania intră în top 20, iar acest lucru este determinat în întregime de tineri”, a spus Jan-Emmanuel De Neve, profesor de economie al Universității Oxford și unul din editorii studiului, la prezentarea acestuia.

O situație diferită se înregistrează în țările dezvoltate, unde bătrânii se declară mai fericiți decât tinerii. Spre exemplu, SUA se clasează pe locul 10 în topul fericirii persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, în timp ce în cazul celor cu vârsta de sub 30 de ani, ajunge pe locul 62.

„Tinerii, în special în America de Nord, se confruntă astăzi cu o criză a vârstei mijlocii”, afirmă De Neve.

Raportul nu dezvăluie cauzele acestor schimbări, dar acestea survin, după cum notează The Guardian, în contextul în care există o preocupare tot mai mare cu privire la impactul pe care îl au asupra fericirii copiilor și tinerilor utilizarea tot mai intensă a rețelelor sociale, inegalitățile de venit, criza imobiliară și temerile legate de război și de schimbările climatice.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG