Linkuri accesibilitate

R. Moldova a coborât câteva poziții în topul privind egalitatea de gen 


R. Moldova se află pe locul 19 din 146 de state la capitolul egalitate de gen și a coborât trei poziții în raport cu anul 2022.
R. Moldova se află pe locul 19 din 146 de state la capitolul egalitate de gen și a coborât trei poziții în raport cu anul 2022.

R. Moldova a coborât trei poziții față de anul trecut în Raportul Forumului Economic Mondial cu privire la inegalitatea de gen, de pe locul 16 pe 19 din 146 de state.

Raportul „Global Gender Gap 2023” arată că paritatea de gen la nivel global a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei COVID-19, dar ritmul schimbărilor a stagnat, deoarece crizele convergente au încetinit progresul, iar decalajul de gen s-a redus cu 0,3 puncte procentuale față de ediția de anul trecut.

R. Moldova se află pe locul 19 din 146 de state la capitolul egalitate de gen și a coborât trei poziții în raport cu anul 2022 și două poziții în raport cu 2006. Față de anul trecut, R. Moldova a coborât mai multe poziții în aproape toate domeniile. Cea mai mare cădere, de pe primul loc anul trecut pe locul 40 anul acesta, o înregistrează domeniul sănătății. În ceea ce ține de nivelul educației, R. Moldova ocupă poziția 53, iar implicarea femeilor în politică locul 44, în cădere cu 15 poziții față de anul trecut. Cel mai bine R. Moldova stă la capitolul participare și oportunități economice, locul trei față de 25 în 2022.

În clasamentul general, R. Moldova a depășit România (locul 88) și Ucraina (locul 66).

131 de ani până când femeile și bărbații vor fi egali

Egalitatea de gen se măsoară în Raportul Forumului Economic Mondial prin realizările și atitudinile sociale, politice, economice, intelectuale și culturale. Progresul înregistrat per general în anul 2023 se datorează, în mare parte, eliminării decalajelor în ceea ce privește nivelul educației.

Paritatea a avansat cu doar 4,1 puncte procentuale de la prima ediție a raportului, din 2006, rata generală de schimbare încetinind semnificativ. În acest ritm, va dura 131 de ani până când femeile și bărbații vor fi egali. Pentru paritatea economică vor fi necesari 169 de ani și pentru paritatea politică, 162 de ani.

„Deși au existat semne încurajatoare de revenire la nivelul de dinaintea pandemiei, femeile continuă să fie cele mai afectate de actuala criză a costului vieții și de perturbările de pe piața muncii”, a declarat directoarea Forumului Economic Mondial, Saadia Zahidi.

Conform ediției din 2023 a raportului „Global Gender Gap”, nicio țară nu a atins încă nivelul complet al parității depline între femei și bărbați, deși primele nouă țări (Islanda, Norvegia, Finlanda, Noua Zeelandă, Suedia, Germania, Nicaragua, Namibia și Lituania) au eliminat cel puțin 80% din decalaj.

Aflată prima în top pentru al 14-lea an consecutiv, Islanda continuă să fie singura țară care a eliminat mai mult de 90% din diferențele de gen. La celălalt capăt se află Yemen, Irak și Pakistan.

În Europa (76,3%) nivelul egalității între sexe depășește nivelul din America de Nord (75%). La mică distanță de Europa și America de Nord se află America Latină și Caraibe, cu o paritate de 74,3%.

Raportul „Global Gender Gap Report”, aflat la cea de-a 17-a ediție, analizează evoluția decalajelor de gen în patru domenii: participarea și oportunitățile economice; nivelul de educație; sănătatea și supraviețuirea; și împuternicirea politică. Este cel mai longeviv indice care urmărește progresele înregistrate în ceea ce privește eliminarea acestor decalaje. De asemenea, raportul analizează impactul șocurilor globale asupra diferențelor de gen pe piața muncii.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG