Linkuri accesibilitate

PAS ar putea legifera posibilitatea de a continua activitatea după vârsta de pensionare


Ocnița, la piață, septembrie 2021.

Deputații PAS spun că, deocamdată, nu au decis care va fi soarta legii aprobate în 2020 privind reducerea vârstei de pensionare de la 1 ianuarie 2022. Reprezentanții guvernării spun că acum sunt examinate mai multe opțiuni, inclusiv oferirea posibilității ca oamenii să muncească fără a impune o limită de vârstă.

Noi vrem să facem calculele ca să stabilim care ar fi stagiul de cotizare suficient de lung ca să asigurăm sustenabilitatea sistemului, pe de altă parte să le recunoaștem celor care au lucrat o perioadă îndelungată dreptul de a se pensiona mai devreme”, a spus deputatul PAS Dan Perciun în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De la 1 octombrie pensia minimă se mărește la 2 mii de lei, ceea ce înseamnă – constată economistul Veaceslav Ioniță de la IDIS „Viitorul” – că pentru prima dată, în cei 30 de ani de independență, în Republica Moldova, pensia medie, în valori comparabile, va depăși maxima istorică din 1985.

Chiar și în aceste condiții, pensia medie va ajunge la numai 2520 de lei, sau aproape de două ori mai mică decât ar trebui să fie. Conform Convenției Organizației Internaționale a Muncii, ar trebui să fie egală cu 40% din salariul mediu, dar în R. Moldova, anul acesta s-a ajuns la 23%.

Problema nu este numărul mare de pensionari, notează Veaceslav Ioniță, ci numărul extrem de mic de peroane active, care prin taxe și impozite finanțează sistemul de pensii. „(...) Avem 600 de mii de lucrători și 520 de mii de pensionari după limita de vârstă. Practic 1/1. Evident, sistemul moldovenesc de pensii nu poate rezista acestei presiuni, mai ales că sunt și alte categorii de beneficiari de ajutoare financiare din partea statului”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG