Linkuri accesibilitate

Pentru prima dată după Războiul Rece, țările NATO nu au reușit să aprobe planuri de apărare


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg

Miniștrii apărării din cadrul NATO nu au reușit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri privind modul în care alianța ar răspunde la un atac rusesc, un diplomat acuzând Turcia că a blocat adoptarea acestora.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniștrii au revizuit planurile - primele de la sfârșitul Războiului Rece și impulsionate de invazia Rusiei în Ucraina - în cadrul unei reuniuni de două zile la Bruxelles și că se apropie de un acord asupra lor.

Însă un diplomat a declarat că Turciablochează aprobarea din cauza denominărilor geografice, inclusiv în privința Ciprului. Dar mai există posibilități de a se ajunge la un consens înainte de summitul NATO de la mijlocul lunii iulie de la Vilnius, a adăugat diplomatul.

Misiunea diplomatică a Turciei la NATO a declarat că ar fi greșit să comenteze un document secret al NATO, adăugând doar că „procesul obișnuit de consultări și evaluare între aliați continuă”.

Așa-numitele planuri regionale cuprind mii de pagini de planuri militare secrete care detaliază modul în care alianța va răspunde unui atac rusesc.

Faptul că acest document se află în discuție semnifică o schimbare fundamentală. Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și a avut certitudinea că Rusia postsovietică nu mai reprezintă o amenințare esențială.

Dar, în contextul în care cel mai sângeros război din Europa de după 1945 se desfășoară chiar dincolo de granițele sale, în Ucraina, alianța a ajuns la concluzia că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult timp înainte de izbucnirea unui conflict cu un adversar de același rang precum Moscova.

NATO va oferi, de asemenea, îndrumări națiunilor-partenere cu privire la modul în care să își modernizeze trupele și infrastructura militară. „Deși planurile regionale nu au fost aprobate oficial astăzi, anticipăm că aceste planuri se vor afla pe ordinea de zi la summitul de la Vilnius din iulie și vor fi adoptate”, a declarat pentru Reuters un oficial american de rang înalt.

XS
SM
MD
LG