Linkuri accesibilitate

Pericolul radicalizării stângii autonome germane


Harta atacurilor extremiste de stânga (sursa: TV/ARD)
Harta atacurilor extremiste de stânga (sursa: TV/ARD)

Dezbatere izbucnită după condamnarea unui grup care a atacat persoane aparţinând scenei extremiste de dreapta

„Într-un stat de drept nu poate fi admis niciun spaţiu în care cineva-şi face singur dreptate”, a declarat ministra germană de interne, social-democrata Nancy Faeser, după ce s-a dat publicităţii verdictul în urma procesului intentat unor extremişti de stânga.

Pericolul radicalizării stângii autonome germane
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00

Studenta Lina E., a fost condamnată miercuri de un tribunal din Dresda, capitala landului federal estic, Saxonia, la cinci ani şi trei luni de închisoare. Împreună cu Lina E., în vârstă de 28 de ani, au mai fost condamnaţi trei bărbaţi la pedepse între doi ani şi 3 luni de închisoare. Cu toţii au fost acuzaţi că au înfiinţat şi susţinut un grup infracţional organizat şi că au atacat persoane care aparţin scenei politice extremiste de dreapta.

În urma atacurilor violente, persoanele vizate au suferit grave vătămări corporale. Acţiunile pentru care au fost condamnaţi cei patru s-au petrecut între anii 2018 şi 2020 în localităţile est-germane, Wurzen, Leipzig şi Eisenach. Lina E. a fost arestată preventiv în noiembrie 2020, ceilalţi s-au aflat sub control judiciar. Până la judecarea recursului Lina E. a fost pusă în libertate, cu toţii se află însă sub control judiciar.

Radicalizare accentuată a „scenei autonome”

Verdictele pronunţate au declanşat o amplă dezbatere privitoare la problema radicalizării aşa numitei „scene autonome”. După ce s-au aflat detaliile sentinţei, numeroase persoane care fac parte din grupările autonome de stânga, neîncadrate în formaţiuni politice legale, au reacţionat cu proteste spontane care au degenerat în violenţe. La Dresda manifestanţii au atacat poliţia, care a intervenit şi i-a dispersat. Demonstraţii au avut loc şi la Berlin, însă fără incidente. Se aşteaptă că la sfârşitul acestei săptămâni, în mai multe centre urbane din Germania vor avea loc demonstraţii neautorizate, organizate de activişti ai stângii radicale.

Preşedintele Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz), precum se numeşte oficial Serviciul de Informaţii Interne din Germania, Thomas Haldenwang a declarat televiziunii germane (ARD) că în prezent, se poate observa o radicalizare crescândă a cercurilor extremiste de stânga. În acelaşi timp, el a atras atenţia şi asupra folosirii violenţei de către extremişti, cât şi asupra încercărilor unor făptaşi de a se sustrage urmăririi penale. Deocamdată însă nu se poate vorbi despre terorism, a precizat Haldenwang, dar dacă „spirala radicalizării” se întinde, devenind mai „brutală, atunci se apropie momentul în care va trebuie să se vorbească şi despre terorism de stânga.”

Deputatul creştin-democrat, Michael Breilmann, a reproşat ministerului de interne că până acum ar fi bagatelizat problema extremismului de stânga. Într-un interviu radio (DLF) el a spus că fenomenului extremist trebuie urmărit cu atenţie sporită. Asta, pentru a se putea interveni preventiv.

Procesul a fost comentat pe larg şi în presa germană de joi. „Antifascismul este de salutat şi este o datorie civică”, scrie ziarul estgerman „Lausitzer Rundschau”. „Dar a-i ataca brutal pe extremiştii de dreapta cu ciocane şi bâte constituie o infracţiune. Asta este ceva inuman.”
„Procesul contra Linei E. este o noutate şi va impune standarde noi în ceea ce priveşte urmărirea penală a infracţiunilor extremiste de stânga”, notează „Freie Presse” din Chemnitz. Astfel de infracţiuni, continuă ziarul, constituie nu numai acţiuni contra unor adversari politici, ci pur şi simplu „contra democraţiei şi Legii Fundamentale”.

XS
SM
MD
LG