Linkuri accesibilitate

Peste 1.000 de noi infectări. La Chișinău, paturi insuficiente de terapie intensivă


Pacient la terapie intensivă, Covid-19/ IPN, Chișinău 18 octombrie 2021

În R. Moldova, numărul de noi cazuri de Covid rămâne constant peste o mie pe zi, luni s-au înregistrat din nou alte 1370 de cazuri noi de infectare. Decesele lagate de Covid-19 continuă de asemenea să depășească nivelul de 30 pe zi, cu 32 de noidecese înregistrate luni, o zi în care normal – numărul de noi cazuri este mic pentru că în weekned se fac mai puține teste.

Boris Gâlca, șef-adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate din Chișinău avertiza luni că spitalele municipale preiau aproape jumătate din pacienții infectați cu Covid-19 iar pentru că numărul îmbolnăvirilor este în creștere, situația din instituțiile medicale se înrăutățește de la o zi la alta. Mai mult, el a declarat că din numărul total de internați, 98% sunt persoane nevaccinate.

MInistra sănătății Ala Nemereco a atras și ea atenția asupra faptul că marea majoritate a celor internați cu Covid sunt nevaccinați în timp ce Inga Pasecinic, directoarea Centrului Strategii și Politici de Sănătate declara, într-un interviu cu Europa Liberă, că „actualul val este lupta celor nevaccinați”.

Cu toate acestea, luni 18 octombrie, numai 3.822 de persoane au fost vaccinare cu prima doză și 1.161 cu cea de a doua.

Potrivit ultimelor date statistice, 30% din populația adultă ar fi vaccinată cu schema completă, față de numai 29% în România vecină și circa 20% în Bulgaria. Situația este mai dramatică în Ucraina, unde aceleași date arată o rată de vaccinare cu schema completă de numai 15%. În Rusia, rata de vaccinare cu schema completă este tot de circa 30%.

Spre comparație, media în Uniunea Europeană este de 74% din populația adultă vaccinată cu schema completă. Portugalia a ajuns la 90% la sută vaccinați cu schema completă, Spania la 83%.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG