Printre semnatarii scrisorii deschise făcute publice la 28 aprilie se numără proeminentul dansator ruso-american Mihail Barîșnikov, scriitoarea J.K. Rowling, laureații premiului Nobel pentru literatură Orhan Pamuk, Herta Muller, Olga Tokarczuk, Svetlana Alexievich, Mario Vargas Llosa și J.M. Coetzee, precum și caricaturistul Art Spiegelman, dramaturgul Tom Stoppard, actorul Jean Reno, fostul jucător de fotbal Eric Cantona, regizorul și compozitorul Jeffrey Jacob Abrams și mulți alții.
„Ne adăugăm vocile noastre la cele ale celor 600 de medici ruși care solicită ajutor medical independent urgent și imediat. Alți 100 de avocați ruși și 100 de deputați regionali cer să înceteze torturarea lui Navalnîi și, din nou, să se acorde asistență medicală”, se arată în scrisoarea deschisă.
„Navalnîi ispășește pedepse de închisoare pe baza unor acuzații care nu ar fi putut fi niciodată susținute în cadrul unui sistem juridic independent. Susținem apelul guvernului german, al autorităților americane și al Uniunii Europene care cer eliberarea sa imediată. Este în puterea dumneavoastră”.
Navalnîi, acuzat de „terorism”
Președintele rus Vladimir Putin s-a lăsat rareori influențat de astfel de presiuni publice străine în cele peste două decenii de când se află la putere.
Scrisoarea a fost publicată la două zile după ce Navalnîi a declarat că a fost lansată o nouă anchetă împotriva sa, de data aceasta sub acuzația de terorism, și că va fi judecat pentru această acuzație „absurdă” de un tribunal militar.
Navalnîi a declarat că un alt caz privind o acuzație de propagare a terorismului și a nazismului a fost lansat împotriva sa în octombrie, din cauza declarațiilor asociaților săi autoexilați pe canalul de YouTube Popular Politics. Aceștia l-au criticat pe Putin și guvernul său și au condamnat invazia neprovocată în curs a Moscovei în Ucraina.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat la începutul acestei luni că asociații lui Navalnîi, împreună cu serviciile secrete ucrainene, au fost implicați în asasinarea jurnalistului și propagandistului pro-Kremlin Vladlen Tatarski în cel de-al doilea oraș ca mărime din Rusia, Sankt Petersburg, la începutul lunii aprilie. FSB nu a furnizat nicio dovadă care să facă legătura între crimă și asociații lui Navalnîi. Aceștia au respins afirmațiile FSB.
Navalnîi, unul dintre criticii notorii ai Kremlinului, se află în închisoare din februarie 2021, după ce a fost arestat cu o lună înainte, la întoarcerea în Rusia din Germania, unde a urmat un tratament pentru o otrăvire aproape fatală cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, atentat care, se spune, ar fi fost ordonat de Putin.
Kremlinul a negat orice rol în otrăvirea lui Navalnîi, chiar dacă doar singurii care au acces la acest agent neurotoxic militar sunt persoane din cadrul instituțiilor de represiune ale statului rus.
Mai mulți alți lideri ai opoziției și asociați ai lui Navalnîi au fost acuzați de înființarea unui grup extremist. Mulți dintre asociații apropiați ai lui Navalnîi au fugit din Rusia sub presiunea autorităților.