Linkuri accesibilitate

Petiție cu sute de semnături pentru reînființarea Ministerului Culturii


Efectele subfinanțării cronice a culturii au devenit deosebit de presante în condiții de pandemie.

Mai mulți oameni de cultură au lansat o petiție online în care cer reînființarea Ministerului Culturii, care să activeze separat de domeniul educației și cel al cercetării. Petiția a adunat peste 300 de semnături. Autorii atrag atenția că în lipsa unui minister dedicat sectorului au de suferit interesele breslei, legate de finanțare și salarizare, domeniul cultural înregistrând cele mai mici remunerări din Republica Moldova.

Petiție cu sute de semnături pentru reînființarea Ministerului Culturii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Ministerul educației, culturii și cercetării activează din 2017 în formula rezultată din comasarea celor trei domenii distincte. Aplicarea reformei administrației publice centrale s-a soldat cu reducerea numărului de ministere, de la 16 la 9. Autorii petiției consideră că acea fuziune a lăsat pe dinafară domeniul culturii, fiind descurajant pentru oamenii de creație.

Demersul a fost inițiat de fosta secretară de stat în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în guvernul Maiei Sandu, Victoria Nagy-Vajda. Ea susține că marea problemă a acestui sector este faptul că pentru decidenți cultura nu este o prioritate, mai ales în condițiile unei concurențe cu domeniul educației:

Cultura este lăsată de o parte, să supraviețuiască, să plutească singurică...

„Avem multe probleme legate de acte normative, multe probleme legate de relația între instituția centrală și cele subordonate, multe probleme cu sectorul independent, care sunt foarte grave. Și trebuie să ai un lider în acest minister, o conducere foarte bună, care să facă lobby, să stea la Ministerul Finanțelor, să negocieze. Iar în cazul unui minister comasat cu educația, cu siguranță fondurile care sunt sau care se pot negocia se vor duce în primul rând spre sectorul educației și cultura va fi și este lăsată de o parte, să supraviețuiască, să plutească singurică.”

Autorii petiției insistă că nu și-au propus să formuleze un reproș la adresa actualei conduceri a ministerului, ci vor ca guvernarea să aplece urechea la problemele reale și stringente din domeniul culturii.

Mariana Vasilache, directoare adjunctă a Muzeului Național de Istorie, spune că nu ignoranța funcționarilor face dificilă comunicarea cu ministerul, ci faptul că specialiștii sunt puțini și nu fac față solicitărilor:

„Colegii de la direcția Patrimoniu, cei care ne coordonează, de fapt, activitatea, sunt buni, înțeleg foarte bine ce au de făcut, înțeleg foarte bine problemele noastre, dar pentru că sunt bombardați cu solicitări și cu petiții care vin în fiecare zi, nu fac față. Gândiți-vă că este un minister pentru o țară întreagă, care trebuie să rezolve problemele atâtor domenii importante. Ministerul este pur și simplu depășit fizic de a le rezolva. Ori dacă te ocupi, ca o instituție și de educație, și de cultură și de cercetare, atunci realizați că aceasta este aproape imposibil.”

Într-un răspuns oferit Europei Libere, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării precizează că problemele sectorului cultural din Moldova „nu sunt recente și nu sunt generate de inexistența unui minister separat al culturii, majoritatea lor având rădăcini adânci în politicile implementate pe parcursul ultimilor trei decenii la capitolul descentralizării în domeniu, al finanțării culturii”.

Petiția face trimitere la date care arată că finanțarea domeniului cultural este într-o continuă descreștere. Efectele subfinanțării au devenit deosebit de presante în condiții de pandemie, când nu s-a mai putut miza pe resurse externe, cum ar fi bani din vânzarea biletelor și din proiecte culturale.

Ar fi bine să se atragă mult mai multă atenție și la salarii, și la condiții de activitate, și la promovare...

Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale, crede și ea că sectorul cultural este tratat cu nepăsare:

„Domeniul acesta este delăsat și ar fi bine să se atragă mult mai multă atenție și la salarii, și la condiții de activitate, și la promovare. Baza tehnico-materială, aici este nevoie de intervenție - cu instrumente muzicale, utilaj modern...”

Autorii petiției își exprimă dezacordul cu bugetarea decimată a Academiei de Muzica Teatru și Arte Plastice, după schimbarea formulei de finanțare a învățământului superior. În opinia lor, învățământul artistic nu poate fi tratat similar cu oricare alt domeniu de instruire - o scăpare ce derivă din lipsa unui minister ce ar patrona domeniile vaste ale culturii.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG