Linkuri accesibilitate

Misterele pandemiei: De ce nu se pot deschide toate instituțiile de cultură pentru spectatori


​​​​​​​Teatrele au fost lăsate să-și redeschidă sălile săptămâna aceasta pentru spectacole cu public, dar sunt obligate să așeze spectatorii spațiat și să respecte alte norme de siguranță antiepidemică.

Teatrele au fost închise de la începutul pandemiei, având voie o perioadă să dea numai spectacole în aer liber. După zece luni dificile, unele teatre și trupe de actori au spus că sunt discriminate de autoritățile sanitare care au o atitudine mai înțelegătoare cu alte instituții, cum sunt cele din sectorul HoReCa. Dar nici teatrele nu sunt egale între ele.

Cultură și pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

Directorii instituțiilor teatrale și cele de concerte spun că au așteptat „cu sufletul la gură” permisiunea de a redeschide ușile pentru spectatori. Doar că pentru unii bucuria s-a transformat în scârbă imediat ce au văzut decizia Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică. Și asta pentru că în document scrie negru pe alb că este interzisă activitatea, între altele, a cluburilor de noapte, cinematografelor și a... sălilor de concerte. Ultima sintagma se referă inclusiv la Sala cu Orgă din Chișinău, care este, de fapt, o sală de concerte.

Suntem pur și simplu șocați

Directoarea instituției, Larisa Zubcu, presupune că la mijloc ar fi o eroare tehnică, însă una care lasă un gust amar artiștilor – și așa nedreptățiți de pandemie. „Cum așa să ne împarți? Adică, teatrele pot activa, iar sălile de concert nu? Suntem pur și simplu șocați. Din păcate, nu avem nicio susținere din partea Ministerului Culturii. Înțelegeți, această delimitare o putem numi, diplomatic, o scăpare regretabilă și insistăm să fie revăzută și corectată această greșeală.”

Directoarea Sălii cu Orgă mai spune că a scris demersuri la Ministerul Culturii și comisia de profil din Parlament, în speranța că eroarea va fi înlăturată. Rapiditatea cu care vor răspunde autoritățile va fi dovada intenției care a stat în spatele deciziei, atrage atenția Larisa Zubcu.

De la începutul pandemiei de COVID-19, teatrele au fost închise cu excepția unor scurte perioade, când artiștilor li s-a permis să joace spectacole în aer liber. Directoarea Teatrului Geneza-Art, Daniela Burlacu, a declarat pentru Europa Liberă că anul trecut artiștii instituției au dus-o foarte greu. Pentru a putea plăti salarii și întreține sala de spectacole, instituția a fost nevoită să ceară un împrumut de la bancă, recunoaște regizoarea: „Noi fiind o instituție independentă nu avem un salariu. Deci din luna martie, până în luna august, cinci luni noi am trăit pe cont propriu. Administrația teatrului Geneza Art, a făcut un împrumut, apoi al doilea, apoi a luat un credit, ca să-și mențină echipa. Ca să putem să existăm în continuare aici în această țară. Și să credem că lucrurile se vor schimba spre bine. Nu vrem nimic altceva, noi nu cerșim, noi nu stăm cu mâna întinsă, noi nu vrem donații, noi vrem să putem lucra.”

Potrivit deciziei Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică este permisă funcționarea teatrelor cu așezarea distanțată a vizitatorilor și cu organizarea unor căi separate pentru intrarea și ieșirea spectatorilor.

Directoarea Teatrului Luceafărul, Vitalia Grigoriu, spune că sâmbătă, 16 ianuarie, va fi jucat primul spectacol în condiții mai speciale decât până acum: „Primul rând nici nu este dat în vânzare, este blocat în totalmente pentru a putea păstra distanța dintre spectatori și actori. Spectacolele ne străduim să le deplasăm să nu fie chiar în avanscenă. Ne străduim să respectăm toate regulile care ne sunt impuse și deja avem spectatori care ne sună, care vin, care cumpără bilete, dovadă că oamenii vor să vină la teatru.”

La finele lunii decembrie, managerii mai multor teatre s-au arătat indignați de decizia autorităților sanitare de a ține în continuare închise instituțiile teatrale, în timp ce restaurantelor și cafenelelor le-a fost permis să activeze. Justificarea artiștilor a fost că, de fapt, atunci când iau masa la un restaurant, oamenii interacționează mai activ decât într-o sală de spectacole, unde spațiul de mișcare le este limitată.

Previous Next

XS
SM
MD
LG