Linkuri accesibilitate

Petru Hadârcă: „Timp de 12 zile va lipsi orice sârmă ghimpată nu numai de la granițe, dar și din mentalitatea unora”


Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chisinau

Directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, despre Reuniunea Teatrelor Naționale.

12 zile de spectacol cu 25 de piese în program - asta anunță afișul din acest an al Reuniunii Teatrelor Naționale. Evenimentul teatral începe miercuri la Teatrul Național „Mihai Eminescu” și va dura până pe 1 octombrie, timp în care zilnic spectatorii vor putea urmări evoluția trupelor de teatru de la București, Târgu Mureș, Iași, Sibiu și Craiova, precum și din Chișinău, Cahul și Bălți. Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, care spune că evenimentul cultural este o sărbătoarea pentru spectatori, dar și pentru oamenii din teatru:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:06 0:00
Link direct


Petru Hadârcă: „E un respiro, e un aer proaspăt și pentru noi, actorii, și pentru cei care iubesc teatrul, pentru spectatori, în primul rând. Noi trăim în era internetului; știm să comunicăm, să ne informăm, accesând site-ul Teatrului Național din București, văzând ce succes au ei în cele șapte săli ale teatrului; să urmărim Festivalul deosebit Shakespeare de la Craiova, pe care an de an îl organizează; să vedem Festivalul Național din Sibiu, un festival care se cotează la al treilea rang al festivalurilor teatrale din lume. Și faptul că menținem acest proiect nu ne face decât să demonstrăm că teatrul este un organism viu, că-i mai bine și pentru noi, actorii, și pentru spectatori să simți acea reacție, acele emoții de la o distanță apropiată, să ai posibilitate să te uiți, să ne uităm ochi în ochi, să vezi cum plânge replica în scenă și, din contră. Sunt momente inedite. Și prin acest eveniment am demonstrat încă o dată că, timp de 12 zile, va lipsi orice sârmă ghimpată nu numai de la granițe, dar și din mentalitatea unora, care o mai păstrează încă.”

Europa Liberă: Sunt mai multe spectacole comparativ cu anii trecuți. Este și Teatrul de la Târgu Mureș prezent în acest an la Chișinău. A existat, totuși, o selecție a spectacolelor, astfel încât să țină cont de anumite teme sociale, fenomene sociale?

Petru Hadârcă
Petru Hadârcă

Petru Hadârcă: „Da, am încercat să abordăm în discuții cu toți directorii ca să cuprindem genuri diferite de spectacole în Reuniunea asta. Bineînțeles că și după posibilitățile managerilor, întrucât au și un program al lor şi solicitările noastre în mare majoritate au coincis, dar unele… Deci, am reieșit din situații.”

Europa Liberă: Păstrați în acest maraton teatral spectacolele radiofonice, discuțiile de după spectacole. Este o formă de a atrage publicul sau de a dinamiza programul?

Petru Hadârcă: „Este o formă de a ne cunoaște și istoria, pentru că genul spectacolelor radiofonice abordează o altă temă, abordează biografii, memorii, abordează subiecte despre martirii neamului nostru, pe care nu i-am cunoscut, abordează anumite exerciții de memorie din istoria noastră. Și eu cred că sunt importante. Le organizăm la ora 14 cu spectatorii care au acces liber în Sala „Antract”. De ce? În primul rând, aceste spectacole nu pot fi transmise la posturile de radio din Chișinău, pentru că drepturile de autor le deține Teatrul Național Radiofonic de la București. Și mai există și aici o problemă birocratică, administrativă, care nu pot fi aduse aici, dar în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale, sunt teme pe care le asculți și după care urmează acele discuții interesante. Câteodată, un spectacol de acesta se poate transforma și într-un spectacol vizual în scenă. Și aici este ca un fel de laborator. Și mi-am zis că neapărat trebuie să împrumutăm experiența pe care o au și cei de la București. Toate experiențele frumoase trebuie împrumutate și furate.”

Europa Liberă: Sunt discuții despre fenomenul teatral în general sau provocați și studenți, de exemplu, de la Academia de Arte să participe cu idei, cu inițiative?

Petru Hadârcă: „Studenții de la Arte, în baza legitimației de student, au acces liber la toate spectacolele. Să-și dea interesul. Așteptăm un interes din partea tineretului.”

Europa Liberă: Este necesară dezbaterea despre teatru, despre ce aduce teatrul pe scenă? Este interes pentru această dezbatere?

Petru Hadârcă: „Este interesant și este și interes, eu cred că, în măsura pe care-l simțim, dar e, pentru că orice discuție provoacă și alte discuții, provoacă și idei, provoacă și proiecte. Pentru mine, personal, ca regizor, și mă gândesc de câte ori, da, iată, tema aceasta îmi pare destul de interesantă și trebuie să găsesc modalitatea, să găsesc și un text potrivit ca să-l montez în scenă.”

Europa Liberă: Reuniunea Teatrelor Naționale este, poate fi, un fundament pentru noi colaborări, noi proiecte cu trupe ale teatrelor de peste Prut?

Petru Hadârcă: „Dar este deja, este, pentru că el se menține în stagiune nu numai în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale din luna septembrie, la început de stagiune, dar se menține și pe parcursul stagiunii, căci sunt diverse schimburi de turnee, experiențe, montări și la care chiar suntem în pregătiri și în discuții.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să descrieți miza acestui eveniment teatral, ce ați spune?

Petru Hadârcă: „În primul rând, e o sărbătoare pentru lumea teatrului, e un eveniment de deschidere a stagiunii și, prin Reuniunea Teatrelor Naționale, noi dăm viteză mișcării teatrale. Anume legat de Teatrul Național din Chișinău, pentru că venind atâtea personalități, pentru colectivul Teatrului Național în timpul prezent, asistând la toate spectacolele, n-avem decât să ne îmbogățim prin exercițiile din scenă, prin mizanscene. Și atunci când lucrăm la noi proiecte, avem de la ce porni. Nu poate să placă tot, dar sunt momente interesante și în care zici: măi, dar noi aici putem face așa sau așa. E deja o deschidere spre comunicare.”

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG