Potrivit unui proiect realizat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, lucrările urmează să înceapă anul viitor și să se încheie la finele lui 2023.
Situat la 150 de km de Chișinău, aeroportul din orașul Mărculești, din raionul Florești, are certificare internațională și, teoretic, poate opera zboruri de pasageri. Amplasarea lui geografică este favorabilă pentru că, în medie, de aici nu se pot efectua zboruri doar șase zile pe an, când este ceață, a spus Europei Libere administratorul aeroportului, Nicolae Clichici.
Potrivit lui, are o pistă de aterizare-decolare cu o capacitate portantă chiar mai bună decât cea de la Aeroportul Internațional Chișinău, ceea ce permite operarea aeronavelor de tip Airbus 320 și Boeing 373, cele mai des utilizate pentru transportul de pasageri.
„Un alt avantaj al aeroportului este vecinătatea cu Ucraina, care, cu regret, are astăzi devastată toată infrastructura aeroportuară. Mai devreme sau mai târziu, oamenii vor avea nevoie să călătorească. Astfel, avem vecinătatea a trei regiuni din Ucraina: Cernăuți, Hmelnițk și Vinnița, unde, înainte de război, locuiau 3,5 milioane de oameni și pentru ei aeroportul ar putea să fie atractiv”, a mai spus Nicolae Clichici.
Examinate alte două opțiuni
Cu toate aceste avantaje, Aeroportul din Mărculești nu are în prezent infrastructură aeroportuară. Nu există un terminal pentru pasageri și nici drumuri de acces spre pista de decolare, dar cu investițiile necesare ar putea deveni funcțional pentru cursele de pasageri, este convins administratorul.
Înainte de a da undă verde reabilitării aeroportului din Mărculești, Autoritatea Aeronautică Civilă a analizat și situația altor aeroporturi: de la Bălți și de la Cahul, însă cele două se află într-o stare deplorabilă, spune secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscăluță.
Nici pistele de pe cele două aeroporturi nu permit decolarea și aterizarea aeronavelor destinate transportului aerian de pasageri. Astfel, Aeroportul Internațional Mărculești s-a dovedit a fi cel mai potrivit pentru a deveni cel de-al doilea aeroport internațional de pasageri din R. Moldova.
Estimativ, ar fi nevoie de investiții în valoare de 5 milioane de euro. Dacă proiectul va fi aprobat de guvern, banii vor fi alocați din bugetul de stat, inclusiv de la întreprinderea de stat Aeroportul de Stat Chișinău și din Fondul Național de Dezvoltare Națională și Locală.
„Aici am evidențiat investiții în infrastructura aeroportuară: reabilitarea și menținerea pistei de aterizare-decolare, construcția unui terminal de pasageri a unei parcări și a unui drum de acces către terminal, investiții pentru iluminare, echipamente și sisteme necesare pentru a asigura aterizarea și decolarea aeronavelor, care să permită operarea pe aeroport și pe timp de noapte”, a precizat pentru Europa Liberă secretarul de stat Mircea Păscăluță.
Autoritățile preconizează că taxele aeroportuare de la Aeroportul Internațional Mărculești vor fi de trei ori mai mici decât cele aplicate acum de Aeroportul Internațional Chișinău. În conceptul de dezvoltare a aeroportului au fost estimate și veniturile din traficul de pasageri. Astfel, la 150.000 de pasageri în primul an, veniturile ar ajunge la 1,2 milioane de euro.
Parcare pentru avioane
În prezent, întreprinderea Aeroportul Internațional Mărculești se află la autofinanțare. Cele mai multe venituri sunt din serviciile de locațiune și dare în arendă. Cu alte cuvinte, acum aeroportul funcționează, mai degrabă, ca o parcare pentru aeronave. „În linii generale, activitatea aeroportuară a întreprinderii este primirea navelor care revin din diferite regiuni unde lucrează în bază de contracte și parcarea acestora pentru perioada de iarnă, dar și pentru mentenanță tehnică”, precizează administratorul întreprinderii, Nicolae Clichici.
Închiderea spațiului aerian, din cauza războiului pornit de Rusia în Ucraina, a limitat activitatea aeroportului.
Aici sunt păstrate și cele șase avioane MIG-29 din dotarea Armatei Naționale, aflate într-o stare nefuncțională. Aparatele de zbor au revenit în centrul atenției publice după ce Ucraina le-a cerut pentru a le folosi la reparația avioanelor armatei ucrainene. Chișinăul a refuzat să le dea, invocând statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Reprezentanții aeroportului au interzis echipei Europei Libere să filmeze sau să fotografieze cele șase MIG-uri „din motive de securitate”.