Linkuri accesibilitate

Plecații din PSRM: „târziu și ineficient”. Readucerea lui Igor Dodon la cârmă nu va ameliora situația


Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, și Vlad Batrîncea, ex-secretarul executiv al PSRM, la conferința de presă din 11 aprilie, 2023
Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, și Vlad Batrîncea, ex-secretarul executiv al PSRM, la conferința de presă din 11 aprilie, 2023

Schimbările în componența conducerii PSRM, inclusiv readucerea lui Igor Dodon în fruntea partidului, sunt „întârziate și neeficiente”, iar plecările în masă din partid vor continua, au spus pentru Europa Liberă fruntași socialiști și colegi de-ai lor care au abandonat formațiunea.

Într-o ședință a Consiliul Republican a PSRM, convocat pe 10 aprilie, vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea a fost înlocuit în funcția de secretar executiv al partidului de către Igor Dodon.

Într-o conferință de presă, marți 11 aprilie, noul secretar executiv, Igor Dodon, a dezmințit, alături de Vlad Bătrîncea, „zvonurile că PSRM se dezmembrează, se lichidează”. Fostul președinte socialist a mai spus că „PSRM e devreme să fie îngropat” și că acesta rămâne a fi „unicul partid” care poate înlocui la guvernare „partidul Maiei Sandu”.

Peste 300 de membri au părăsit PSRM. Cei plecați vor deveni parte a unui nou partid care va participa la alegerile locale

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) se confruntă cu un val considerabil de plecări ale membrilor și susținătorilor săi din cauza „incapacității și lipsei voinței de a se adapta la realitățile politice”, a declarat pentru Europa Liberă un fost lider al uneia dintre organizațiile teritoriale ale PSRM.

În ultimele săptămâni, peste 300 de membri au părăsit oficial partidul, potrivit datelor analizate de Europa Liberă.

Ce se întâmplă în PSRM

Surse din conducerea partidului, precum și foști membri ai formațiunii cu care au vorbit jurnaliștii Europa Liberă spun că exodul membrilor și susținătorilor va continua și că „ar putea dăuna grav” formațiunii în perioada premergătoare alegerilor locale.

Prin urmare, este necesar, cum susțin interlocutorii noștri, „să căutăm soluții rapide” pentru a preveni refluxul considerabil de oameni.

Cei mai mulți dintre cei care au părăsit partidul intenționează să se alăture noului proiect politic al deputaților Nesterovschi și Lozovan, care au părăsit rândurile socialiștilor în martie și s-au alăturat mișcării „Pentru popor”, care organizează proteste împotriva autorităților de la Chișinău.

În urma lor, tot în luna martie, au început să plece din partid primari din Cantemir, Căușeni, Soroca, Drochia, Ocnița, Comrat, Sîngerei. La începutul lunii aprilie, „peste două sute” dintre cei mai tineri și activi membri ai partidului au părăsit „Garda Tânără” - aripa de tineret a PSRM.

Decizia tuturor acestor oameni de a părăsi formațiunea politică și de a se alătura noului proiect a fost percepută „extrem de negativ” de conducerea partidului, potrivit surselor noastre apropiate acesteia, precum și liderilor organizațiile teritoriale ale PSRM din raioane.

„Retorica și agresivitatea cu care sunt „petrecuți” foștii membri nu face decât să-i unească, să-i mobilizeze și să-i determine să plece pe cei care-și exprimă dezacordul în vreo privință sau alta”, a declarat una dintre sursele noastre.

Totodată, un alt interlocutor, apropiat de fostul șef al partidului, Vlad Bătrîncea, a adăugat: [conducerea] partidului nu este pregătită să se adapteze la noile realități și ideile tinerilor, așa că mulți dintre cei care „nu sunt deloc de acord cu comitetul politic executiv” decid să plece.

În convorbirile cu Europa Liberă, foștii membri ai partidului susțin că PSRM ar fi cedat poziția de lider în cadrul opoziției și nu a devenit un „simbol al luptei” atunci când, în toamna trecută, a fost o șansă în acest sens.

Anume atunci s-au desfășurat cele mai intense proteste stradale organizate de oligarhul fugar Ilan Șor și susținătorii săi.

Noul partid, apropierea de Federația Rusă și alegerile locale

Potrivit unora dintre interlocutorii noștri, către luna iunie a acestui an, Nesterovschi și Lozovan planifică să-și înregistreze un nou partid, care va întruni și cadrele care au părăsit PSRM.

Ei cred că plecările din PSRM vor continua, că cei care vor părăsi acest partid se vor alătura noii mișcări și că, mai mult, în timpul apropiat va fi un exod și mai răsunător.

„Cred că imediat ce vom finaliza procedurile juridice de înregistrare a partidului, vom începe negocierile cu conducerea PSRM”, a declarat una dintre surse.

Un alt interlocutor, apropiat de liderii viitorului partid, a adăugat că în luna mai partidul lui Lozovan și Nesterovschi ar putea organiza primul congres, iar „mai spre toamnă" să participe la alegerile locale. CEC a decis convocarea alegerilor în noiembrie.

Partidul, potrivit interlocutorului nostru, va pleda deschis pentru apropierea de Federația Rusă și pentru „dezvoltarea relațiilor cu aceasta, pierdute din vina partidului aflat la putere”.

O retorică asemănătoare o cultivă și Ilan Șor, care nu încetează să le spună susținătorilor săi că acțiunile guvernării de la Chișinău ar fi înrăutățit grav relațiile cu Rusia. La mitingurile de protest organizate de acesta este mereu auzită retorica potrivit căreia președinta moldoveană Maia Sandu „trebuie să negocieze cu Putin” un preț mai mic la gaze. Într-un interviu acordat recent agenției ruse de stat RIA, Nesterovschi a declarat că „poziția anti-rusă de acum este dezastruoasă pentru Moldova, iar îndepărtarea de Federația Rusă împinge țara în impas”.

Nesterovschi este primul deputat PSRM care s-a alăturat Mișcării pentru Popor, care organizează proteste în capitala Republicii Moldova. Această formațiune este parte a unei rețele de entități politice despre care se ce crede că au fost create de Șor pentru eventualitatea în care partidul ce-i poartă numele va fi scos în afara legii.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG