Invitat în podcastul Europei Libere „În esență...”, Radu Cazacu a explicat că deja în R. Moldova resursele de apă sunt limitate. Pe termen mediu, spune expertul, accentul trebuie pus pe dezvoltarea accesului la „sursele sigure” de apă – fluviul Nistru și râul Prut. Pentru asta e nevoie de ramificarea accelerată a sistemelor de aprovizionare cu apă mai ales în localitățile rurale, susține Radu Cazacu.
Problema apei din Nistru, politizată
Cu referire la nivelul apei în Nistru, pe segmentul R. Moldova, Radu Cazacu spune că acum nu există motive de îngrijorare, deși starea fluviului, per general, „lasă de dorit”. O situație alarmantă a fost prin luna mai, când partea ucraineană a intervenit unilateral în reglarea debitului de apă prin Complexul Hidroenergetic Nistrean, fapt care a condus la micșorarea nivelului apei în aval. Subiectul privind apa din Nistru, spune responsabilul de la „Apele Moldovei”, este „cam politizat” la Chișinău. Capitala, ca cel mai important consumator de apă din Nistru în R. Moldova, nu trebuie să-și facă griji, deoarece acum „nivelul este stabil”. Radu Cazacu spune că dialogul Chișinăului cu Kievul pe problema apei este menținut constant, chiar dacă acesta fusese întrerupt în 2022 din cauza războiului din Ucraina.
O sută de lacuri Ghidighici „pentru o viață sănătoasă” a Moldovei
În mod normal, „pentru o viață sănătoasă”, spune în podcast Radu Cazacu, consumul total de apă al R. Moldova ar trebuie să se ridice anual la aproape 4 miliarde de metri cubi de apă. Cantitativ asta ar echivala cu circa o sută de lacuri de mărimea celui de la Ghidighici. Acum, pe cap de locuitor consumul de apă este de circa 300 m.c., dar ar trebuie să fie de cel puțin 1000 m.c. Media europeană în acest sens oscilează între 1000 și 1500 m.c.
Cu referire la fântânile din R. Moldova, invitatul podcastului a afirmat că numărul acestora ar trebui reglementat, iar oamenii încurajați să-și conecteze gospodăriile la sistemele de aprovizionare centralizată cu apă acolo unde ele există.
În R. Moldova sunt mai bine de 100.000 de fântâni, dar neoficial această cifră ar putea fi și mai mare. Peste 80% din apa fântânilor moldovene nu corespunde normelor sanitare, având un conținut sporit de nitrați, fier, fluor și diverse bacterii. Circa 40% din localitățile din R. Moldova nu sunt conectate la sisteme apă și canalizare.
În majoritatea cazurilor, fiind principala sursă de apă la sate, multe fântâni seacă, iar asta se datorează, în primul rând, lipsei de precipitații, dar și volumului scăzut de apă din râurile mici.
Alte chestiuni discutate în podcast:
- De ce și unde dispare apa din fântâni? De ce oamenii evită să-și racordeze gospodăriile la apeducte?
- Efectul lipsei de precipitații asupra sistemului hidrografic din R. Moldova. Cât de salvatoare pot fi ploile artificiale – „însămânțarea norilor” cu diferite săruri?
- Cum sunt reglementate debitele de apă din bazinele de acumulare în amonte și cine e „stăpânul” robinetului de apă pentru R. Moldova?
- Ce consecințe ar putea avea distrugerea barajelor de apă [cum s-a întâmplat la Nova Kahovka, Ucraina] în amonte de R. Moldova? Cât de mult își pune amprenta războiul din Ucraina pe ecosistemul resurselor acvatice din regiune?
- R. Moldova exploatează suficient potențialul hidrologic al Prutului? Pe când inundații dirijate pentru redresarea ecosistemului acvatic din lunca Prutului? Când va fi readus afluentul Camenca [din nordul R. Moldova] în albia firească?
- Ce investiții sunt necesare pentru salvarea râurilor mici și cine trebuie să aibă grijă de lacuri?
- Care sunt principalele preocupări ale Agenției „Apele Moldovei” și câte persoane monitorizează și veghează starea apelor din R. Moldova?
Podcastul „În esență...” va reveni cu noi ediții după 19 august.
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.