Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Europarlamentarele românești pe înțelesul tuturor


Moldova, Thumbnail Alexandru Eftode, Alina Manolache
Moldova, Thumbnail Alexandru Eftode, Alina Manolache

Ce trebuie să știe moldovenii cu cetățenie română despre alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie? Cum și cu cine vor putea vota, în R. Moldova sau oriunde în lume? Care este miza acestor alegeri și ce le promit partidele românești? Răspunsuri – în noul episod din „Reporterii”.

Europarlamentarele românești pe înțelesul tuturor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:38:05 0:00

Pe 9 iunie, sunt așteptați să voteze în alegerile românești pentru Parlamentul European sute de mii de moldoveni cu cetățenie dublă, fie la cele 52 de secții de votare care vor fi deschise în R. Moldova, fie la celelalte peste 900 de secții de votare din întreaga lume.

Dar dacă românii din străinătate nu știu prea multe despre temele și mizele europarlamentarelor românești, nu sunt singurii – nu știu prea multe nici cei din țară.

În „Reporterii”, corespondenta specială a Europei Libere Româna, Alina Manolache, explică și de ce: pentru că europarlamentarele au fost eclipsate de alegerile locale, cu care au fost comasate.

Una rece, alta caldă: trecerea europarlamentarelor pe locul doi, a lipsit partidele populiste de ocazia de a pedala teme predilecte. Speculațiile că României i s-ar fura suveranitatea sunt una, iar soluțiile pentru gunoaie, gropi și transport public - cu totul altceva.

Dincolo de temele concrete, care există chiar dacă au fost eclipsate de ale localelor, miza europarlamentarelor românești este aceeași ca mai peste tot, o miză a menținerii parcursului democratic al Uniunii Europene - spiritul incluziv, granițe deschise, economie de piață - versus pericolul extremismului, ultranaționalismului, antisemitismului și xenofobiei.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast și pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG