Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Ce se întâmplă o dată la 20 de ani în România, dar contează și pentru R. Moldova


Alegătorii români sunt chemați la urne în 2024 de tocmai patru ori, iar la europarlamentarele, parlamentarele și prezidențialele românești se va vota și dincoace de Prut. De ce au loc toate felurile de alegeri în România într-un singur an, care sunt mizele și candidații - vă spunem în „Reporterii”.

Ce se întâmplă o dată la 20 de ani în România, dar contează și pentru R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:44:03 0:00

Alegerile au coincis pentru că cele parlamentare și locale se țin în România o dată la patru ani, iar cele prezidențiale și europarlamentare – o dată la cinci. Dacă actualul calendar se menține, un asemenea an mega-electoral se va repete peste două decenii, adică în ... 2044.

Matematica și legile românești au îngrămădit alegerile, iar noi cu Alina Manolache, corespondenta specială a Europei Libere România, încercăm să le descâlcim: spațiem campaniile, separăm promisiunile electorale, anticipăm temele de bătaie.

Între principalele concluzii și constatări ale acestui episod:

  • Convocarea unor alegeri anticipate poate rupe ritmul alegerilor, dar în toată istoria post-comunistă a României anticipate nu au existat niciodată pentru că niciun ales n-a vrut să renunțe la mandat înainte de vreme.
  • Alegătorii participă în mod tradițional în număr mare la alegerile locale, iar cel mai puțin îi sensibilizează parlamentarele.
  • La europarlamentare, alegătorii intenționează să participe masiv anul acesta, dar motivația unor este diferită de cea din trecut, iar UE nu este numai lăudată, ci și criticată.
  • Partidele populiste de dreapta și liderii lor sunt tot mai populare, la fel ca în alte țări europene, dar aceasta nu înseamnă neapărat că pot accede la putere.
  • Potențialii candidați la prezidențiale nu se grăbesc să-și anunțe intrarea în cursă, pentru că devin imediat ținte.
  • Alegătorii din diaspora, inclusiv cei din R. Moldova, pot juca un rol decisiv în alegeri ca cele prezidențiale, mai ales în cazul unui scor strâns între principalii candidați.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG