Linkuri accesibilitate

Iohannis, pledoarie pentru extinderea UE în Parlamentul European: Va spori atractivitatea Uniunii


În cadrul discursului din seria de dezbateri „This is Europe”, Iohannis a argumentat că extinderea UE este una din căile prin care Uniunea poate deveni mai atractivă și puternică.
În cadrul discursului din seria de dezbateri „This is Europe”, Iohannis a argumentat că extinderea UE este una din căile prin care Uniunea poate deveni mai atractivă și puternică.

În discursul de miercuri din Parlamentul European, președintele României, Klaus Iohannis, a pledat pentru continuarea extinderii Uniunii Europene. El a spus că blocul comunitar își poate spori „atractivitatea” doar dacă acceptă noi membri, referindu-se la Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest.

„Deciziile istorice luate de Consiliul European din decembrie în ceea ce privește Republica Moldova și Ucraina, precum și în ceea ce privește Bosnia-Herțegovina și Georgia, reprezintă o victorie pentru întreaga Uniune Europeană. (...) Extinderea este o parte esențială a răspunsului nostru strategic la evoluțiile geopolitice și o investiție cheie în ceea ce privește pacea de durată, stabilitatea și democrația în vecinătatea noastră”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului român a explicat că prin primirea de noi membri, Uniunea Europeană își poate spori atractivitatea, menționând că extinderea este o „întrebare-cheie” care trebuie abordată când privim spre viitorul nostru.

„Cum putem rămâne atractivi ca Uniune? Răspunsul este clar. Extinderea familiei europene prin acceptarea de noi membri nu va face decât să consolideze Uniunea”, a punctat președintele român.

În cadrul unei conferințe de presă susținută alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, Iohannis a menționat că clubul celor 27 trebuie să fie mai hotărât când vine vorba de politica de extindere.

„Este nevoie să includem Moldova, Ucraina, Balcanii de Vest. Ei vor să fie parte din Uniune, noi vrem să fie cu noi. De ce durează pentru unii deja de 20 de ani aceste discuții? Deci trebuie să fim și aici mai hotărâți, mai aplicați”, a afirmat președintele Iohannis.

Intrarea în Schengen

În același timp, Iohannis s-a referit și la faptul că UE este „un spațiu al liberei circulații”. El a cerut ridicarea completă a controalelor la frontierele terestre impuse românilor, în cel mai scurt timp.

„Uniunea Europeană rămâne, prin excelență, un spațiu al liberei circulații. Ridicarea, în martie, a controalelor la frontierele aeriene și maritime trebuie urmată, în mod firesc, în cel mai scurt timp, de eliminarea controalelor de la frontierele terestre. Doar astfel vom avea reflectarea corectă și concretă a contribuției pe care România o aduce la consolidarea securității întregii Uniuni”, a arătat Klaus Iohannis.

România și Bulgaria vor intra în Spațiul Schengen la 31 martie, dar numai la aeroporturi și porturi.

În discursul său, președintele român a mai spus că noile realități în care „la nivel global, ordinea internațională bazată pe reguli este pusă sub semnul întrebării, iar Rusia își continuă agresiunea împotriva Ucrainei”, impun Uniunii Europene să își consolideze coeziunea și principiile democratice.

De asemenea, a spus oficialul român, UE trebuie să își asume tot mai mult un rol global care să contribuie la păstrarea ordinii internaționale bazate pe reguli.

Ultima oară, președintele României, al cărui ultim mandat se încheie anul acesta, s-a adresat plenului Parlamentului European în urmă cu 5 ani.

Articol realizat în colaborare cu Europa Liberă România.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG