Linkuri accesibilitate

Podcastul „În esență...” | Regiunea de nord – anatomia unei degradări social-economice


Maria Prisacari, șefa Agenției de Dezvoltare Regională Nord
Maria Prisacari, șefa Agenției de Dezvoltare Regională Nord

Degradarea social-economică a regiunii de nord a R. Moldova a luat amploare concomitent cu fenomenul migrării masive a populației. În ultimii ani, regiunea de nord a pierdut mai bine de un sfert de milion de locuitori.

De la aproape un milion de locuitori, în 2019, regiunea de nord a ajuns să numere acum ceva mai mult de 730 de mii, spune Maria Prisacari, șefa Agenției de Dezvoltare Regională Nord, în podcastul „În esență...”.

Regiunea de nord – anatomia unei degradări social-economice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:21 0:00

În regiunea de nord, dezechilibrul dintre sate și orașe este unul proeminent, gradul de urbanizare situându-se aici sub nivelul național de 43%.

Primarii din nord sunt mai reticenți în accesarea proiectelor de dezvoltare, spre deosebire de cei din alte regiuni de dezvoltare ale R. Moldova. S-ar datora neîncrederii acestora față de autoritățile centrale, neîncredere care s-a manifestat de-a lungul anilor pe fundalul contradicțiilor dintre guvernările centrale și cele locale.

În mun. Bălți, supranumit și „Capitala de nord” a R. Moldova, schimbările se produc lent, deși orașul dispune de un potențial economic și social important.

„Practic, este un oraș rămas ca de pe vremea Uniunii Sovietice, cu o infrastructură învechită și uzată. (...) Resursele financiare alocate în prezent pentru dezvoltarea acestui oraș sunt insuficiente”, explică Maria Prisacari în podcastul Europei Libere.

Maria Prisacari admite că implementarea Programului de accelerare a dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare pentru anii 2023-2027, ar putea îmbunătăți situația la Bălți.

Locomotiva economică a regiunii de nord este considerată Zona Economică Liberă Bălți. Aici activează peste 80 de rezidenți, printre care companii străine cu proiecte investiționale de milioane de dolari. În cei 12 ani de activitate, ZELB a generat investiții de un sfert de miliard de dolari și peste 12.000 de locuri de muncă. În condițiile unui deficit de forță de muncă acut în nordul țării, ZELB s-a extins și în regiunile de dezvoltare Centru și Sud.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Ritmul de îmbătrânire a populației din nord este unul dintre cele mai accelerate din R. Moldova. Scad continuu și indicatorii social-economici.
  • Cât de mult a afectat războiul din Ucraina oamenii din raioanele de la graniță – Briceni, Edineț și Ocnița?
  • În ce măsură proiectele de dezvoltare din fonduri europene schimbă mentalitatea oamenilor din această regiune, fief electoral al stângii pro-ruse?
  • Planurile pentru îmbunătățirea situației privind asigurarea cu servicii de apă și canalizare. De ce în unele localități au fost construite sisteme de aprovizionare cu apă, dar oamenii nu se pot bucura de apă calitativă?
  • Cât de mare este interesul regiunii pentru programul „Satul European” și cât de implicați sunt cetățenii în dezvoltarea comunităților?
  • Cât de confortabilă este viața la Bălți și de ce schimbările se lasă așteptate în Capitala de nord a R. Moldova?
  • Ce factori descurajează venirea în regiune a investițiilor străine directe?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG