Linkuri accesibilitate

Poliția rusă a descins la un oficiu al Partidului Comunist, care se pregătea să conteste rezultatele alegerilor parlamentare


Poliția din Moscova a blocat astăzi intrarea în clădirea care găzduiește serviciul juridic al Partidului Comunist, unde avocații partidului se pregăteau să depună o plângere împotriva rezultatelor votului electronic la distanță de la alegerile generale desfășurate la începutul acestei luni și care au fost câștigate cu aproape 50 la sută din voturi de partidul de guvernământ susținut de Kremlin, Rusia Unită.

Avocatul Partidului Comunist Maxim Sikaci a declarat pentru Novaya Gazeta că poliția a ajuns la clădirea din centrul Moscovei cu câteva minute înainte ca comuniștii să plece pentru a înregistra documentele în instanță. Sikaci a declarat că documentul trebuie depus până cel târziu pe 29 septembrie.

„Pregătim o cerere împotriva [rezultatelor] votului electronic de la distanță timp de 10 zile. Am fost în tot acest timp în biroul nostru scriind reclamația”, a spus Sikaci. Potrivit acestuia, cu cinci minute înainte să plece pentru a iniția procesul, polițiștii au venit și au blocat intrările și ieșirile clădirii.

În timpul alegerilor din 17-19 septembrie, în mai multe regiuni, inclusiv în Moscova, oamenii au putut să voteze online pentru prima dată pentru Duma de Stat - Camera inferioară a parlamentului rus.

Deoarece rezultatele votului electronic au fost publicate cu întârziere și au influențat rezultatul final în favoarea Rusiei Unite, Partidul Comunist de opoziție, care a ajuns pe a doua poziţie cu puțin sub 19 procente a acuzat autoritățile de fraudă, și liderul partidului Gennadi Ziuganov a anunțat că toți candidații partidului din Moscova intenționează să dea în judecată autorităţile.

După vot, grupul independent de monitorizare a alegerilor Golos a declarat că în contul oficialilor de la Moscova au apărut 78.000 de mai multe voturi electronice decât au fost emise, subliniind ceea ce a numit „rușinea” uneia „dintre cele mai murdare” alegeri din istoria Rusiei și a solicitat anularea voturilor electronice.

Două proteste, la care au participat câteva sute de simpatizanți în principal comunişti, au fost organizate la Moscova în 19 și 25 septembrie, participanții susținând că au fost înșelați și au solicitat eliminarea sistemului.

Avocatul Sikaci a declarat pe 28 septembrie că poliția a cerut permisiunea da a intra în clădire, dar comuniștii au refuzat.

Ministerul Afacerilor Interne din Rusia nu a comentat încă acest incident.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG