Linkuri accesibilitate

Polonia trebuie să rămână în UE, dar nu cu orice preț (ministrul justiției Zbigniew Ziobro)


Protest la Varșovia, în fața Curții Constituțioale, împotriva reformelor din justiție care au pus Polonia în conflict cu UE, 13 iulie 2021.

Polonia trebuie să rămână membră a Uniunii Europene, dar nu cu orice preţ, afirmă ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, într-un interviu publicat vineri în care critică ''şantajul'' din partea blocului comunitar legat de reformele din justiţie ale Varşoviei, transmite Reuters.

"Sunt un oponent ferm al cedării în faţa şantajului ilegal din partea Uniunii Europene, desfăşurat de Curtea de Justiţie a UE" (CJUE), a declarat ministrul Zbigniew Ziobro în interviul acordat cotidianului Rzeczpospolita.

Ziobro, liderul formaţiunii conservatoare Polonia Unită, care face parte din coaliţia guvernamentală condusă de Partidul „Lege și Justiției”, este artizanul unei reforme a justiţiei care a pus Varşovia în conflict cu Bruxellesul.

Comisia Europeană consideră că reformele subminează independenţa instanţelor și a dat termen Poloniei până pe 16 august să aplice o decizie a Curții de Justiției Europene de a desfiinţa camera disciplinară a Tribunalului Sprem poloneze. În caz contrar, Polonia riscă sancţiuni financiare. Joi, preşedintele Curţii Supreme a decis îngheţarea parţială a activităţii acestei camere disciplinare.
Coaliţia guvernamentală poloneză, Dreapta Unită, este profund divizată în ce priveşte răspunsul adecvat la ultimatumul Bruxellesului, aripa sa moderată înclinând spre compromis, în timp ce Polonia Unită susţine că reformele sunt necesare pentru ca unii dintre judecători să nu se mai considere mai presus de lege.

Întrebat dacă Polonia Unită va rămâne în coaliţia guvernamentală dacă Varşovia acceptă ultimatumul, Ziobro a replicat că "există limite ale compromisului".

Sondajele de opinie arată că o vastă majoritate a polonezilor susţin apartenenţa ţării la UE, dar un recent sondaj comandat de Rzeczpospolita a indicat că 17% dintre polonezi sunt în favoarea ieşirii din bloc, cifră în creştere faţă de alte sondaje anterioare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG