Linkuri accesibilitate

Polonia va construi un gard de protecție la granița cu Kaliningrad


La granița Kaliningradului
La granița Kaliningradului

Ministrul polonez al apărării spune că a ordonat construirea unui zid temporar de-a lungul graniței cu exclava rusă Kaliningrad. Măsura vine în contextul în care Varșovia suspectează că Rusia intenționează să îngăduie trecerea ilegală a frontierei de către migranți asiatici și africani.

Ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat pe 2 noiembrie că frontiera trebuie securizată pentru ca Polonia să se simtă în siguranță. El spune că a autorizat construirea unei bariere temporare de-a lungul graniței de 210 kilometri. Lucrările vor începe pe 3 noiembrie.

Exclava rusă Kaliningrad a fost o sursă de tensiune între Rusia și țările cu ieșire la Marea Baltică. Odată cu intrarea Suediei și Finlandei în mod efectiv în NATO, întregul litoral al mării Baltice va fi controlat de alianța militară occidentală, cu excepția micilor porțiuni deținute de Rusia lângă Sankt Petersburg și din exclava Kaliningrad. Punctul vital va fi îngusta trecere maritimă dintre Danemarca și Suedia, foarte ușor de blocat.

Kaliningrad, tot mai izolat de Rusia

Economia regiunii Kaliningrad este afectată puternic de sancțiunile UE impuse Rusiei din cauza războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, transmite serviciul rusesc al Europei Libere – Radio Svoboda. Mărfurile supuse sancțiunilor - între care combustibili, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată - nu mai pot ajunge pe calea ferată în regiunea rusească prinsă între Lituania și Polonia.

Kaliningrad se află între Lituania și Polonia, unde râul Lyna se varsă în Marea Baltică, și are aproximativ o jumătate de milion de locuitori.

Singura cale de acces este cea maritimă, dar se dovedește foarte scumpă. Pentru că nu sunt suficiente nave de transport, coada la feriboturi a crescut și lista de așteptare este până în decembrie. Autoritățile din Kaliningrad au promis să aloce 4 miliarde de ruble (peste 60 de milioane de dolari) pentru subvenționarea transportului maritim, ca acesta să poată compensa transportul de mărfuri feroviar. Între timp, multe companii nu mai rezistă deja și sunt în prag de faliment.

În iulie, Lituania a lărgit restricțiile privind comerțul pe teritoriul său dinspre Rusia către exclava rusă Kaliningrad din Marea Baltică, adoptând inclusiv interdicții pentru beton, lemn, alcool și produse chimice industriale pe bază de alcool.

Un purtător de cuvânt al vămilor lituaniene afirma că această măsură este rezultatul intrării în vigoare a sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Moscovei, adoptate după invadarea Ucrainei. Rusia a protestat „ferm” față de noile restricții impuse tranzitului de mărfuri spre exclava Kaliningrad prin teritoriul Lituaniei, membră a UE, amenințând totodată cu „represalii” statul baltic care este și membru al NATO.

Coridorul Suwalki, potențială cale de extindere a conflictului Rusiei cu Ucraina

Amenințarea rusă la adresa țărilor baltice, inclusiv a Poloniei, este veche, iar războiul din Ucraina n-a izbutit decât să o facă și mai evidentă. Rusia a considerat întotdeauna țările baltice ca fiind în sfera sa de influență, dacă nu chiar sub mantia sa. În 2015, într-un interviu acordat agenției oficiale TASS, Putin a întrebat retoric, făcând aluzie la prăbușirea URSS: «Credeți că e normal ca 25 de milioane de ruși să se trezească deodată în afara granițelor lor?»

Amenințarea reală se adaugă temerilor mai vechi ale unor experți că NATO n-ar putea apăra țările baltice în cazul unui atac rusesc. Încă din 2016, un raport al RAND Corporation (Reinforcing Deterrence on NATO’s Eastern Flank) ajungea la o concluzie pesimistă în privința neputinței NATO de a apăra țările baltice. RAND Corporation efectuase o serie de simulări după ce Rusia a ocupat Crimeea în 2014 declanșând conflictul, stârnit tot de Rusia, în estul Ucrainei, în regiunea industrială, minieră și majoritar rusofonă numită Donbas, adică acolo unde au loc acum lupte crâncene. Este chiar zona unde, spun experții militari americani, ar putea izbucni un conflict militar între Rusia și NATO. Este vorba de o fâșie de teritoriu cu o lungime de 65 km de-a lungul frontierei dintre Polonia și Lituania, numită „Coridorul Suwalki” (przesmyk Suwalki în polonă, Suwalki-Lücke în germană) și care leagă pe cale terestră enclava rusească militarizată Kaliningrad de Belarus. Ridicarea, fie și provizorie, a unui zid la granița cu Kaliningrad, nu poate decât să crească tensiunile în regiune și mai mult decât până acum.

XS
SM
MD
LG