Biroul Național de Statistică al Chinei a anunțat că în 2023 s-au născut 9,02 milioane de copii, față de 9,56 milioane înregistrați în 2022. Actuala rată a natalității este considerată a fi una dintre cele mai joase de la fondarea Republicii Populare Chineze, în 1949.
Mai mult, populația țării a scăzut cu 2,08 milioane de persoane anul trecut, arată datele publicate de instituție.
La polul opus, rata mortalității și numărul de decese au înregistrat o creștere în China în 2023. Astfel, a fost raportată o rată a mortalității de 7,87 la mia de persoane și 11,1 milioane de decese. Asta în condițiile în care în 2022, au fost raportate 10,41 milioane de decese și o rată a mortalității de 7,37 la mia de persoane.
Statistica oficială relevă că economia chineză a înregistrat o ușoară creștere de 5,2% în 2023, față de ținta de 5% stabilită de Guvern. Dar CNN notează că deși este superioară celei din 2022, aceasta rămâne a fi una dintre cele mai scăzute din ultimele trei decenii.
Fără precedent de la „Marele Salt” din 1961
În prezent, China se confruntă cu o scădere de durată a populației, care nu a mai fost înregistrată de la marea foamete din 1961, provocată de politica „marelui salt înainte” a fostului lider comunist Mao Zedong.
Această scădere a ratei natalității relevă și eșecul politicilor guvernamentale de a încuraja cuplurile și familiile să aibă mai mulți copii. Schimbarea de paradigmă vine după ce timp de mai multe decenii, regimul comunist de la Beijing a aplicat politica unui singur copil în familie, dublată de măsuri restrictive și de controlul natalității. Anul trecut, China a pierdut întâietatea globală, fiind depășită de India, care oficial a devenit cea mai populată țară din lume (ambele au peste 1,4 miliarde de locuitori).
Analiștii consideră că tendința de scădere a populației Chinei a fost influențată și de pandemia de COVID-19. Regimul strict de carantină și alte măsuri luate de autorități au provocat o încetinire a creșterii economice, fapt ce a dus la creșterea șomajului, în special în rândurile tinerilor, care în condiții de incertitudine și lipsă de oportunități, renunță la a mai întemeia familii.
Autoritățile au declanșat în ultima perioadă noi campanii de creștere a natalității. Președintele chinez Xi Jinping a declarat în repetate rânduri că este nevoie ca „femeile să revină la rolurile mai tradiționale din casă”, îndemnând oficialii guvernamentali să promoveze o cultură a „mariajului și nașterilor” pentru a influența ceea ce gândesc tinerii despre „dragoste și căsătorie, fertilitate și familie”, scrie The New York Times.
La polul opus, experții susțin că eforturile autorităților scapă din vedere necesitatea de a asigura funcționarea legilor care protejează femeile și proprietățile lor, asigurând totodată un tratament egal a acestora. În plus, statisticile oficiale relevă nu doar că numărul căsătoriilor a scăzut constant în ultimii nouă ani, dar și că această tendință a ajuns să fie prezentă deja și în zonele rurale.
„Economia de argint”, în scădere
Situația actuală reprezintă o provocare pentru regimul de la Beijing, care întâmpină dificultăți tot mai mari în ce privește asigurarea finanțării sistemelor de sănătate și pensii pentru populația în vârstă, de rând cu menținerea unei economii în creștere, dar cu un număr tot mai mic al forței de muncă.
Datele oficiale arată că numărul persoanelor active economic, cu vârsta cuprinsă între 16 și 59 de ani, considerate „economia de argint”, s-a diminuat cu 10,75 milioane de oameni. La polul opus, numărul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani este în continuă creștere, ajungând la o cincime din numărul total al populației sau circa 300 de milioane de locuitori.
Consiliul de Stat, principalul organ de conducere a Chinei, a emis săptămâna trecută mai multe instrucțiuni pentru a consolida „economia de argint”. Acestea prevăd ca întreprinderile din domeniul imobiliar, sănătate și finanțe, să adapteze serviciile și produsele lor pentru persoanele în vârstă. Totodată, autoritățile locale ar trebui să ia în considerare facilități, inclusiv financiare, pentru pensionari.
Apelul de a dezvolta „economia de argint" vine în urma protestelor de anul trecut din cel puțin patru orașe, unde mii de persoane în vârstă au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva reducerilor prestațiilor medicale lunare, survenite ca urmare a deficitelor bugetare tot mai mari cu care se confruntă cu autoritățile locale.