Linkuri accesibilitate

Portico Quartet, august 2017 (VIDEO)


Arta în era automatizării.

Portico Quartet, august 2017
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:37 0:00

O avampremieră astăzi la Dicționarul de sunete rare, la un album al unei trupe despre care am mai vorbit de la acest microfon, pe vremea când era în formulă de trio: Portico.

În 25 august 2017, Portico Quartet (trupa a devenit, de fapt a redevenit, cvartet) va lansa la casa de discuri Gondwana Records al patrulea ei album de studio, „The Art In The Age of Automation”.

Nu vă propun astăzi acest album din considerente estetice - e suficient să-l citez pe saxofonistul Jack Wyllie ca să vă faceți o idee despre ce cântă oamenii ăștia, și de ce mie personal îmi place muzica asta: „Sunetul nostru cade undeva între multe genuri, jazz, muzică electronică, chiar și minimalism pe alocuri, dar e în mod natural o amalgamare a tot ce am ascultat noi”, spune Wyllie.

Motivul pentru care scriu azi despre acest disc e ușoara anxietate care m-a cuprins când am citit titlul acestui album: „The Art In The Age of Automation” - arta în era automatizării.

Trec peste faptul că în românește povestea asta sună așa cum suna pe vremuri sintagma „consiliul artei și educației socialiste”.

Vreau însă să vă reamintesc o știre relativ recentă, care nu a făcut prea multă vîlvă: cercetătorii de la Facebook au închis/au deconectat/ un program de Inteligență Artificială, după ce acest program și-a creat propria sa limbă.

Această știre m-a dus cu gândul - și aici anxietatea a devenit parcă și mai puternică - la o povestire science-fiction, „Second Variety”, publicată de scriitorul american Philip K.Dick în 1953 în revista „Space Science Fiction”, în care e vorba pe scurt despre planeta Pământ devastată de un război nuclear, și de roboții creați de cele două armate rivale (dintre care una, evident, era a Uniunii Sovietice), roboți care, devenind din ce în ce mai inteligenți, au sfîrșit prin a măcelări înseși armatele care i-au creat, și, la terminarea povestirii, erau pe cale să radă de pe fața pămîntului rasa urmană.

Piesa pe care o ascultăm acum se numete „Endless”. Portico Quartet așadar, cu... arta în era automatizării.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

XS
SM
MD
LG